Vaníliás szívtorta

Vaníliás szívtorta

Elkészítési idő

Több mint 90 perc alatt elkészülő ételek

Elkészítés nehézsége

Rafinált ételek

Árkategória

Közepesen költséges ételek

Hozzávalók:

  • 375 g liszt
  • 225 g vaj vagy margarin
  • 150 g cukor
  • 1 egész tojás
  • 1 tojássárgája
  • 45 g őrölt mandula
  • csipet só
  • 1 teáskanál vanília kivonat

a vaníliás krémmel:

  • 7,2 dl tej
  • 1 vaníliarúd kikaparva vagy 1 csomag Bourbon vaníliás cukor
  • 160 g tojássárgája (kb. 8 tojás)
  • 120 g cukor
  • 72 g étkezési keményítő (kukorica)
  • 60 g vaj
  • 2 dl tejszínhab
  • 2 evőkanál expressz zselatin fix

a formához:

  • szív sablon
  • valamint tetszés szerinti díszítő elemek

Elkészítés:

A lisztben elmorzsoljuk a hideg vajat vagy margarint, hozzáadjuk a mandula lisztet, majd a többi anyagot is, és összegyúrjuk. Folpackba csomagoljuk, és 3-4 órát, de a legjobb, ha egy éjszakát hűtőbe tesszük.

Pihentetés után két felé osztjuk a tésztánkat. Sütőpapíron kinyújtjuk, és a szív sablon segítségével két formát kivágunk, majd a megmaradt tésztát összegyúrjuk és a harmadik szívet is kivágjuk belőle.

Sütőpapírral együtt a tepsibe helyezzük, és 180 fokra előmelegített sütőben egyesével kb. 12- 14 perc alatt megsütjük.

Amíg hűl a tésztánk, elkészítjük a krémet. A vaníliával a tejet feltesszük melegedni. Tojássárgáját, cukrot, keményítőt alaposan összekeverjük, kevés langyos tejet öntünk bele, majd visszaöntjük a tejhez. Folyamatos keverés közben sűrűsödésig főzzük.

Áttesszük egy üvegedénybe, és hozzákeverjük a vajat vagy margarint. Amikor kihűlt, krémesre keverjük. Keményre verjük a tejszínhabot. A krémhez hozzákeverjük a 2 evőkanál zselatin fixet, majd a tejszínt is óvatosan beleforgatjuk. 30 percre hűtőbe tesszük

A torta alsó lapjára a habzsákba tett krémmel kis halmokat nyomunk, ráhelyezzük a következő lapot, krémet nyomunk rá, erre jön a harmadik forma, aminek a tetejére szintén krémet nyomunk.

A tetejét tetszés szerint díszítjük.

A receptet Kiss Imréné küldte be. Köszönjük!

Neked ajánljuk