Vaníliás mákkockák

Vaníliás mákkockák
Elkészítési idő
Értékelés
Elkészítés nehézsége egyszerű
Árkategória pénztárcabarát
Hozzávalók:
  • a tésztához:
  • 6 tojásfehérje
  • 60 g cukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 150 g mák
  • 50 g keményítő
  • 2 teáskanál sütőpor
  • 200 ml tej
  • a krémhez:
  • 6 sárgája
  • 90 g cukor
  • 100 g keményítő
  • 1 liter tej
  • 250 g vaj
  • 50 g porcukor
  • 6 db tojásfehérje
  • 60 g cukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 150 g mák
  • 50 g keményítő
  • 2 teáskanál sütőpor
  • 200 ml tej
  • 6 db sárgája
  • 90 g cukor
  • 100 g keményítő
  • 1 liter tej
  • 250 g vaj
  • 50 g porcukor

Elkészítés:

A sütőt 180 fokra előmelegítjük. A tojásokat szétválasztjuk. A fehérjéket egy edénybe tesszük, és keverni kezdjük, közben két részletben hozzáadjuk a cukrot és a vaníliáscukrokat.

A keményítőt és a mákot egy másik tálban összekeverjük, majd a sütőport is belekeverjük – egyenletes szürke keveréket kapunk. Ezután a keveréket hozzáadjuk a tojásfehérjéhez, és fakanállal óvatosan összekeverjük, hogy ne törjük össze a habot.

Egy tepsit vajjal kikenünk, kilisztezünk. Beleöntjük a masszát és az előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt megsütjük. Amikor megsült, kivesszük a tésztát és hagyjuk tíz percet pihenni, utána egy evőkanál segítségével meglocsoljuk tejjel. Utána hagyjuk teljesen lehűlni.

A tojássárgáját egy keverő edénybe tesszük, hozzáadjuk a cukrot és felkeverjük, hogy feloldódjon. Hozzáadjuk a keményítőt és összekeverjük. Ezután hozzáadunk 10 evőkanál tejet és alaposan összekeverjük, hogy daraboktól mentes sima massza legyen.

Felforraljuk a tej fennmaradó részét. Amikor a tej felforrt, a tűzről levesszük és habverővel hozzákeverjük az elkészített keveréket. Alacsony lángon visszaforraljuk és folyamatos keverés mellett körülbelül 1-2 percig főzzük, hogy a krém megvastagodjon. Utána hagyjuk szobahőmérsékletűre kihűlni, időnként megkeverjük, hogy ne bőrösödjön be a teteje.

A szobahőmérsékletű vajat és a porcukrot összekeverjük, majd hozzáadjuk a vajas krémet és alaposan elkeverjük. Az így kapott krémet egyenletesen a tésztára kenjük, és elsimítjuk. Ha készen vagyunk, mehet a hűtőbe pihenni legalább egy éjszakára.

Megjegyzés:

A receptet Botos Anna küldte be. Köszönjük!

Még több recept, konyhai praktika, videó a blikk.hu/recepttar oldalon. Ez is érdekelheti