Vaníliapudingos-szilvás kelt sütemény

Vaníliapudingos-szilvás kelt sütemény
Elkészítési idő
Értékelés
Elkészítés nehézsége egyszerű
Árkategória pénztárcabarát
Hozzávalók:
  • a tésztához:
  • 2 dl langyos tej (ha lehet házi, vagy 3,5% zsírtartalmú)
  • 5 dkg porcukor
  • 30 dkg sima liszt
  • 3 g száraz élesztő (vagy 1 dkg friss)
  • 2 dkg vaj
  • a töltelékhez:
  • 8-10 szem szilva
  • 2 db tojássárgája
  • 5 dkg cukor
  • 1 evőkanál liszt
  • 2 dl tej
  • 1 teáskanál vanília kivonat
  • a tetejére:
  • 1 tojássárgája
  • hígabb baracklekvár
  • őrölt fahéj
  • (10 db lesz belőle)
  • 2 dl langyos tej (ha lehet házi, vagy 3,5% zsírtartalmú)
  • 5 dkg porcukor
  • 30 dkg sima liszt
  • 3 g száraz élesztő
  • 2 dkg vaj
  • 8-10 szem szilva
  • 2 db tojássárgája
  • 5 dkg cukor
  • 1 evőkanál liszt
  • 2 dl tej
  • 1 teáskanál vanília kivonat
  • 1 db tojássárgája
  • hígabb baracklekvár
  • őrölt fahéj

Elkészítés:

A tésztához a hozzávalókat a fenti sorrendben bepakoljuk a kenyérsütőgép üstjébe: először a langyos tejet, majd a porcukrot, lisztet és a tetejére az élesztőt. Dagasztóprogramra állítjuk és bekapcsoljuk a gépet, majd amikor már a tészta összeállt, hozzáadjuk a langyos olvasztott vajat és hagyjuk, hogy jól bedagassza a gép. (Én általában száraz élesztőt használok, de ha kenyérsütőgéppel készítem a tésztát és friss élesztőt teszek bele, azt is csak rámorzsolom a liszt tetejére, mert a gép tökéletesen eldolgozza és dagasztás közben picit melegíti is, így nagyon szép, kidolgozott kelt tésztát kapok.)

Ha kézzel készítjük a tésztát, akkor egy mokkáskanálnyi cukorral édesített, kézmeleg tejben felfuttatjuk a friss élesztőt és úgy dolgozunk vele tovább. Arra nagyon ügyeljünk, hogy a tej ne legyen se túl meleg, se túl hideg, mert mindkettő ellensége az élesztő működésének. A hozzávalókat jól összegyúrjuk lágy, rugalmas tésztává. Addig dagasszuk, míg a tészta felülete fényes, hólyagos. Tiszta konyharuhával letakarva pihentetjük 30 percig, míg duplájára kel.

A megkelt tésztát enyhén lisztezett munkalapon óvatosan átgyúrjuk és 5 percig letakarva pihentetjük.

Miközben a tészta kel, elkészítjük a vaníliapudingot. Ehhez a két tojássárgáját habosra keverjük a cukorral, vaníliával és a liszttel, majd a tejet fokozatosan adagolva és simára keverve vele, felfőzzük. Amikor kellően besűrűsödött, levesszük a tűzről és kihűtjük.

A szilva szemeket megmossuk, papírtörlővel megszárítjuk, kimagozzuk és vékonyabb szeletekre vágjuk. A tésztát ujjnyi vastagra nyújtjuk és egy nagyobb fánkszaggatóval köröket szaggatunk belőle, majd a maradékot ismét összegyúrva kiszaggatjuk azt is. Mindegyik kör közepét a két hüvelykujjunkkal kilapítjuk, fészket készítünk úgy, hogy körülbelül egy centis peremet hagyunk. Az így kiképzett fészkekbe egy-egy evőkanálnyi pudingot teszünk és mindegyik süteményt kirakjuk ízlés szerinti elrendezésben szilva szeletekkel és megszórjuk egy-egy csipet őrölt fahéjjal.

Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük őket és a tészta karimákat lekenjük tojássárgájával. Előmelegített sütőben 190 fokon 25-30 perc alatt megsütjük.

Amikor elkészültek a sütemények lekenjük őket egy kevés forró baracklekvárral, ettől gyönyörű fényesek lesznek.

Megjegyzés:

A receptet Szilvásgombóc konyhája küldte be. Köszönjük!