Vaníliakrémes pite torta rumos diókrémes körtével

Vaníliakrémes pite torta rumos diókrémes körtével

Elkészítési idő

75 perc alatt elkészülő ételek

Elkészítés nehézsége

Egyszerű ételek

Árkategória

Pénztárcabarát ételek

Hozzávalók:

a tésztához:

  • 30 dkg liszt
  • 10 dkg porcukor
  • 20 dkg sütőmargarin
  • 1 tojássárgája
  • 1-2 evőkanál víz

a vaníliakrémhez:

  • 2 dl tejszín
  • 1 dl tej
  • 3 dkg kristálycukor
  • 1 tojássárgája
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 csomag vanília pudingpor

a diókrémhez:

  • 1,5 dl tej
  • 6 dkg kristálycukor
  • 1/2 citrom reszelt héja
  • kevés citrom leve
  • 1 teáskanál őrölt fahéj
  • 12 dkg darát dió
  • 4 dkg darát keksz
  • 1,5 teáskanál rum aroma

a díszítéshez:

  • 4 db nagyobb körte
  • fél dió

Elkészítés:

A tésztához a lisztet elkeverjük a porcukorral, majd elmorzsoljuk a margarinnal, hozzáadjuk a vízzel elkevert tojássárgáját és összedolgozzuk, és tésztát gyúrunk belőle. 1 órán át pihentetjük a hűtőben, majd lisztezett lapon kerek formát nyújtunk belőle, akkorát amekkora a piteformánk. Kibéleljük a piteformát a tésztával, majd megszurkáljuk az alját és 180 fokra előmelegített sütőben 10 percig sütjük.

A diókrémhez felforraljuk a tejet a cukorral, hozzáadjuk a fahéjat, a citromlevét, a citromhéjat, majd a kekszet, a rumaromát, és végül besűrítjük a darát dióval. Félretesszük, hagyjuk kihűlni.

A vaníliakrémhez a tejszínt felforrósítjuk a cukorral, a többi hozzávalót simára keverjük, majd a forró tejszínhez adjuk. Felfőzzük és sűrű krémet főzünk belőle.

10 perc után kivesszük a tortát a sütőből, megkenjük a vanília krémmel, majd ráfektetjük a körte szeleteket. A diókrémet a körte szeletek széleinél, tetszőleges arányokban becsíkozzuk, majd a közepére egy nagyobb diókrémet töltünk és dióval díszítjük. Sütőbe tesszük és 170 fokon kb. 30 -35 perc alatt készre sütjük. Kihűlés után tálaljuk.

Fotó és recept: Csapó Alíz

Fotó és recept: Csapó Alíz

Neked ajánljuk