Vaníliakrémes máktorta

Vaníliakrémes máktorta
Elkészítési idő
5,0 1 Értékelés
Elkészítés nehézsége egyszerű
Árkategória közepesen költséges
Hozzávalók:
  • a tésztához (2 db 20 cm-es tortaformához:
  • 30 dkg liszt (Nagyi titka süteményliszt)
  • 10 dkg porcukor
  • 20 dkg Vénusz vanília ízű margarin
  • 2 db tojás (nagy)
  • 1 csomag sütőpor
  • csipetnyi só
  • 6 dkg egész mák
  • 1 dl tej
  • a vaníliakrémhez:
  • 50 dkg mascarpone
  • 20 dkg vaj
  • 20 dkg porcukor
  • 4 csomag vaníliás cukor
  • 2 dl Hulala (vagy habtejszín)
  • a tetejére:
  • 1 tábla tortabevonó csokoládé
  • 30 dkg liszt (Nagyi titka süteményliszt)
  • 10 dkg porcukor
  • 20 dkg Vénusz vanília ízű margarin
  • 2 db tojás (nagy)
  • 1 csomag sütőpor
  • csipetnyi
  • 6 dkg egész mák
  • 1 dl tej
  • 50 dkg mascarpone
  • 20 dkg vaj
  • 20 dkg porcukor
  • 4 csomag vaníliás cukor
  • 2 dl Hulala (vagy habtejszín)
  • 1 tábla tortabevonó csokoládé

Elkészítés:

A mákot állandó kevergetés mellett, pár pillanat alatt megpörköljük, majd átöntjük egy tányérba, és teljesen kihűtjük. (Amikor megpörkölődött, rögtön átöntjük, mert különben meg fog égni és keserű lesz.)

A porcukorhoz hozzáadjuk a puha, felkockázott margarint, majd simára keverjük. Ezután állandó keverés mellett, egyesével hozzáadjuk az egész tojásokat, és a tejet is, majd hozzászitáljuk a sütőporral és egy csipet sóval összekevert lisztet, hozzáadjuk a pörkölt mákot, és simára keverjük a masszát. (Egy sűrűbb masszát fogunk kapni.)

A tortaformákat kizsírozzuk, kilisztezzük, majd a masszát két egyenlő részre osztjuk, és a formákba kanalazzuk. Előmelegített sütőbe tesszük, majd közepes hőmérsékleten 20-25 percig, tűpróbáig sütjük. (Én légkeverésnél 170 fokon, 20 percig sütöttem.)

A kisült tortalapokat pár percig a formában hagyjuk, majd rácsra helyezzük, és teljesen kihűtjük.

A teljesen kihűlt tortalapokat egy éles késsel ketté vágjuk mielőtt megtöltenénk.

A porcukorhoz hozzáadjuk a vaníliás cukrot és a puha vajat, majd simára keverjük. Ezután mehet bele a mascarpone, amivel szintén simára keverjük.

A Hulalát kemény habbá verjük, majd hozzáadjuk a mascarponekrémhez, és keverőkanállal óvatosan összekeverjük, összeforgatjuk. Ezután a tortalapokat megtöltjük a vaníliakrémmel, és ízlés szerint kívülről is bevonjuk, majd pár órára a hűtőbe tesszük, hogy a krém teljesen megdermedjen.

A tortabevonó csokoládét gőzfürdő fölött felolvasztjuk, majd a tortát a hűtőből kivesszük, és a tetejére csorgatjuk. Ezután visszatesszük a hűtőbe, hogy a csokoládé megdermedjen a torta tetején.

Tálalás előtt a tortát a hűtőből kivesszük, majd egy éles késsel ízlés szerint felszeleteljük, és úgy kínáljuk.

Megjegyzés:

A receptet Kard Éva küldte be. Köszönjük!