Vaníliakrémes húsvéti torta

Vaníliakrémes húsvéti torta

Elkészítési idő

75 perc alatt elkészülő ételek

Elkészítés nehézsége

Egyszerű ételek

Árkategória

Közepesen költséges ételek

Hozzávalók:

1 db piskótalap hozzávalói 24 cm-es tortaformához:

  • 8 dkg liszt (Nagyi titka süteményliszt)
  • 4 dkg porcukor
  • 3 db tojás (nagy)
  • 3 evőkanál étolaj
  • 3 evőkanál hideg víz

a krémhez:

  • 35 dkg mascarpone
  • 20 dkg vaj
  • 20 dkg porcukor
  • 3 csomag vaníliás cukor
  • 2 dl Hulala (vagy habtejszín + habfix)

a csokoládé ganache krémhez:

  • 12,5 dkg csokoládé (70%-os)
  • 1,5 dl Hulala (vagy habtejszín)
  • 2 dkg vaj

Elkészítés:

A cukrot a keverőtálba tesszük, hozzáadjuk az egész tojásokat, majd robotgéppel jó habosra keverjük.

Amikor már jó habos, állandó keverés mellett hozzácsorgatjuk az olajat, majd a hideg vizet, és 1-2 percig tovább keverjük. Ezután hozzászitáljuk a lisztet, majd fakanállal óvatosan összekeverjük.

A tortaformát sütőpapírral kibéleljük, majd beleöntjük, és elsimítjuk a masszát. Előmelegített sütőbe tesszük, és közepes hőmérsékleten (175 fokon) kb. 15 perc alatt (tűpróbáig) megsütjük. (Én légkeverésnél 150 fokon, 15 percig sütöttem.)

A sütőből kivéve pár percig a formában hagyjuk, majd rácsra helyezzük, és teljesen kihűtjük. (Mivel a tortához 3 lapra van szükség, így a másik két lapot is így sütjük meg.)

A keverőtálba tesszük a porcukrot és a vaníliás cukrot, majd hozzáadjuk a puha, felkockázott vajat, és simára keverjük. Ezután hozzáadjuk a mascarponét, és szintén jó habosra keverjük. A Hulalát (vagy habtejszínt) kemény habbá verjük, majd apránként, fakanállal, óvatosan hozzákeverjük a krémhez. Ezután a krémmel megtöltjük a tortalapokat, majd bevonjuk a tortát.

A tejszínhez adjuk a vajat, és összemelegítjük, majd a tűzről levesszük. (Jó meleg legyen, hogy a csokoládé elolvadjon benne.) Ezután hozzáadjuk az apró darabokra tördelt csokoládét, és addig keverjük, amíg teljesen felolvad. Ezután rögtön ráöntjük a torta tetejére, ízlés szerint tojáscukorral díszítjük, majd pár órára a hűtőbe tesszük, hogy a krém és a csokoládé teljesen megdermedjen, és az ízek jól összeérjenek.

Tálalás előtt a tortát a hűtőből kivesszük, ízlés szerint felszeleteljük, majd úgy kínáljuk.

A receptet Kard Éva küldte be. Köszönjük!

Neked ajánljuk