Vanília krémes szám torta

Vanília krémes szám torta
Elkészítési idő
Értékelés
Elkészítés nehézsége közepesen bonyolult
Árkategória közepesen költséges
Hozzávalók:
  • a tésztához:
  • 1,20 kg liszt
  • 40 dkg porcukor
  • 8 evőkanál olvasztott méz
  • 4 db tojás
  • 4 teáskanál szódabikarbóna
  • 20 dkg margarin
  • 4 evőkanál kakaó
  • kb. 1 dl tej
  • a krémhez:
  • 0,5 kg mascarpone
  • 1,5 liter tej
  • 5 db tojássárgája
  • 8-10 evőkanál cukor
  • 15 evőkanál liszt
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 3-4 dl tejszín (Meggle)
  • (a forma 28 x 21 cm-es)
  • 1,20 kg liszt
  • 40 dkg porcukor
  • 8 evőkanál olvasztott méz
  • 4 db tojás
  • 4 teáskanál szódabikarbóna
  • 20 dkg margarin
  • 4 evőkanál kakaó
  • 1 dl tej
  • 0,5 kg mascarpone
  • 1,5 liter tej
  • 5 db tojássárgája
  • 8-10 evőkanál cukor
  • 15 evőkanál liszt
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 3-4 dl tejszín (Meggle)

Elkészítés:

A tészta hozzávalóit a tej kivételével egy edénybe tesszük, összegyúrjuk, majd a tejet fokozatosan hozzáadjuk. (Ne legyen túl kemény a tésztánk!) Négy részre osztjuk.

Egyesével sütőpapíron kinyújtjuk őket, úgy mintha lapot sütnénk belőle. Ne legyen túl vékony. Kemény papírból kivágjuk a formát, lehet szív, kerek, szám, betű, ki, milyet szeretne. A tésztára helyezzük a formánkat és körbe vágjuk. A felesleges tésztát levesszük.

A sütőpapírt a tepsibe helyezzük a rajta levő kivágott formával és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 8-10 perc alatt megsütjük, nem szabad kiszárítani. 6 db számformát vágunk ki, majd hagyjuk kihűlni.

A krémhez a lisztet, a cukrot, a tojássárgáját egy kevés hideg tejjel elkeverjük. A többi tejet megmelegítjük, keveset öntünk a lisztes keverékhez. Beleöntjük a lábasba, és állandó keveréssel sűrűre főzzük. A tűzről levéve hozzáadjuk a vaníliás cukrot. Kihűtjük, közben kevergetjük, hogy ne legyen csomós.

Keményre verjük a tejszínt, a mascarponét fakanállal belekeverjük, majd a kihűlt krémmel összekeverjük.

Összeállítjuk a tortát: habzsákba sima vagy díszítő csövet teszünk – alsó lap-krém és így folytatjuk. Felülre mindig krém kerül. A tetejét tetszés szerint díszítjük.

Megjegyzés: Előző nap készítsük el a tortát, hogy a mézes lapok megpuhuljanak. (Ezt a tortát magunknak készítettem az iker testvéremmel.)

Megjegyzés:

A receptet Kiss Imréné Magdi küldte be. Köszönjük!

Még több recept, konyhai praktika, videó a blikk.hu/recepttar oldalon. Ez is érdekelheti