Vakondtúrástorta

Vakondtúrástorta

Elkészítési idő

Több mint 90 perc alatt elkészülő ételek

Elkészítés nehézsége

Pofonegyszerű ételek

Árkategória

Pénztárcabarát ételek

Hozzávalók:

kb. 12 szelethez:

a tésztához:

  • 4 tojás
  • 20 dkg cukor
  • 1/2 rúd vanília
  • 20 dkg vaj
  • 20 dkg liszt
  • 1 tasak sütőpor
  • *

a töltelékhez:

  • 30 dkg szilva
  • 3 evőkanál cukor
  • 1 tasak vaníliás cukor
  • 1 mokkáskanál fahéj
  • 1 tasak tortazselé
  • 6 lap zselatin
  • 2 dl tejszín
  • 5 dkg csokoládé
  • *

a díszítéshez:

  • 1 evőkanál kakaópor
  • mentalevelek

Elkészítés:

Kivajazunk egy 28 cm átmérőjű kapcsos tortaformát. A sütőt 180 °C-ra előmelegítjük. A tésztához a tojásokat a cukorral, a vanília kikapart pépjével és egy csipet sóval habosra keverjük, hozzáadjuk a szobahőmérsékletű vajat, majd a sütőporral elkevert lisztet. Összedolgozzuk, a tortaformába simítjuk, és a sütőben 30-40 percig, tűpróbáig sütjük. Hagyjuk kihűlni.

A töltelékhez a szilvát megmossuk, félbevágjuk, kimagozzuk, a cukorral, a vaníliás cukorral, a fahéjjal addig főzzük, amíg a cukor elolvad. A tortazselét a csomagoláson leírtak szerint kikeverjük vízzel, és a szilvához keverjük. Hagyjuk kihűlni.

A megsült tortalapot vízszintesen félbevágjuk, elegyengetjük rajta a zselés szilvát. A másik tortalapot konyhai aprítógéppel morzsává zúzzuk. A csokoládét lereszeljük.

A lapzselatint hideg vízbe áztatjuk. A tejszínt habbá verjük, hozzáadjuk a reszelt csokoládét. A zselatint kinyomkodjuk, felmelegítjük, és a tejszínhez keverjük. A zselésített csokis tejszínt kupola alakban a szilvára halmozzuk. A darált morzsát a tetejére szórjuk, rányomkodjuk, majd kakaóporral meghintjük. Szeleteljük, mentalevéllel díszítve tálaljuk.

Tipp: Színezett marcipánból készíthetünk virágdíszeket, és a mesefigurára emlékeztető kis vankondokot is ültethetünk a torta, azaz a vakondtúrás tetejére.

Fotó: Recepttár

Neked ajánljuk