Vajon sült sós kifli

Vajon sült sós kifli
Elkészítési idő
Értékelés
Elkészítés nehézsége egyszerű
Árkategória pénztárcabarát
Hozzávalók:
  • 50 dkg finomliszt
  • 2,5 dkg élesztő
  • 1/2 evőanál cukor
  • 1/2 evőkanál só
  • 1 tojássárgája
  • 1 dl étolaj
  • 2,5 dl tej
  • 12,5 dkg vaj
  • a kenéshez:
  • 1 egész tojás
  • a szóráshoz:
  • szezámmag, köménymag és reszelt sajt (ízlés szerint)
  • 50 dkg finomliszt
  • 2,5 dkg élesztő
  • 1/2 evőanál cukor
  • 1/2 evőkanál
  • 1 tojássárgája
  • 1 dl étolaj
  • 2,5 dl tej
  • 12,5 dkg vaj
  • 1 egész tojás
  • szezámmag
  • köménymag
  • reszelt sajt

Elkészítés:

A meglangyosított tejet egy kelesztő tálba öntjük, belekeverjük a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt. Pár perc múlva hozzáadjuk a tojássárgáját, a lisztet, a sót, elkeverjük, majd apránként hozzáadagoljuk az étolajat is, amivel összeállítjuk a tésztát.

Letakarva jó 30 percig kelesztjük, majd átgyúrjuk, és 4 cipót formázunk belőle. Minden cipót egyenként kerekre nyújtunk, átlósan 8 részre (8 nyújtott háromszögre) vágjuk. A háromszögeket a hegyes csúcsától feltekerjük, majd enyhén behajlítjuk a két végét, hogy kifli formájú legyen.

Egy nagy tepsit vastagon kikenünk a 12,5 dkg vajjal, erre helyezzük a kifliket. A tetejüket megkenjük felvert tojással, meghintjük sóval, megszórjuk köménymaggal vagy szezámmaggal, vagy sajttal ízlés szerint. 20-30 perc pihentetés után 200 fokra előmelegített sütőbe tesszük és megsütjük.

A kiflink igen finom, ropogós lesz a vajtól, amivel a tepsit kikenjük, mert sütés közben felszívja. Kb. 30-35 perc alatt sült ki.

Megjegyzés:

A receptet Vass Lászlóné küldte be. Köszönjük!