Vajkaramellás almás pite

Vajkaramellás almás pite

Elkészítési idő

75 perc alatt elkészülő ételek

Elkészítés nehézsége

Egyszerű ételek

Árkategória

Pénztárcabarát ételek

Hozzávalók:

a tésztához:

  • 35 dkg liszt
  • 20 dkg vaj
  • 10 dkg porcukor
  • 1 db tojás (nagy)
  • 1/2 csomag sütőpor
  • csipet só
  • 1-2 evőkanál hideg víz

a töltelékhez:

  • 6-7 db édes alma
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 1 teáskanál őrölt fahéj
  • 10 dkg mazsola (el is hagyható)
  • 1 citrom leve

a szóráshoz:

  • 6 db babapiskóta (darálva)
  • 5 dkg darált dió
  • 1 csomag vaníliás cukor

a vajkaramellhez:

  • 20 dkg kristálycukor
  • 2 evőkanál víz
  • 1 dl habtejszín
  • 5 dkg vaj

Elkészítés:

A lisztet összekeverjük a sütőporral, egy csipet sóval, majd hozzáadjuk a felkockázott hideg vajat, és elkezdjük összemorzsolni. Amikor már kellően morzsalékos, hozzákeverjük a porcukrot, majd hozzáadjuk a tojást, egy evőkanál hideg vizet, és gyors mozdulatokkal összegyúrjuk a tésztát. (Ha szükséges, akkor hozzáadunk még vizet gyúrás közben.) Ezután lecsípjük a tészta 1/3 részét, majd betesszük a hűtőbe.

A maradék tésztát sütőforma méretűre nyújtjuk, kibéleljük vele a formát, majd betesszük a hűtőbe, addig amíg elkészítjük a tölteléket. Az almákat meghámozzuk, majd egy nagyobb lyukú reszelőn lereszeljük. Ezután ráfacsarjuk a citromlevet, megszórjuk az őrölt fahéjjal és a vaníliás cukorral, hozzáadjuk a mazsolát, majd alaposan összekeverjük.

Egy serpenyőbe tesszük a kristálycukrot, hozzáadjuk a vizet, majd addig melegítjük, amíg teljesen felolvad, és szép világos barnára karamellizálódik. Ezután levesszük a tűzről, hozzáadjuk a vajat, majd addig keverjük, amíg teljesen elolvad. Ezután hozzáöntjük a tejszínt, összekeverjük, és visszatesszük a tűzre, majd hozzáadjuk az almás keveréket. Pár percig kevergetve pároljuk, majd teljesen kihűtjük.

A tésztát a hűtőből kivesszük, és megszórjuk a babapiskótás-diós-vaníliás cukros keverékkel, majd rákanalazzuk a lecsepegtetett almát. A maradék tésztát kinyújtjuk, majd vékony csíkokra vágjuk fel, és berácsozzuk vele a pite tetejét. Előmelegített sütőbe tesszük, majd közepes hőmérsékleten 40-45 perc alatt szép pirosra sütjük. A sütőből kivéve a formában hagyjuk hűlni, majd rácsra helyezzük és teljesen kihűtjük. Tálalás előtt ízlés szerint megszórjuk porcukorral, felszeleteljük, úgy kínáljuk.

A receptet Kard Éva küldte be. Köszönjük!

Neked ajánljuk