Vajjajás nudli

Vajjajás nudli
Elkészítési idő
Értékelés
Elkészítés nehézsége egyszerű
Árkategória pénztárcabarát
Hozzávalók:
  • a nudlihoz:
  • 30 dkg főtt burgonya
  • 30 dkg finomliszt
  • 1 db tojás
  • 1 kávéskanál só
  • a vajjajához:
  • nagy vödör tejföl (800 g, 20 %-os)
  • 3-4 dl olaj
  • valamint:
  • kevés túró (elhagyható)
  • 30 dkg főtt burgonya
  • 30 dkg finomliszt
  • 1 db tojás
  • 1 kávéskanál
  • 800 g tejföl (20 %-os)
  • 3-4 dl olaj
  • kevés túró

Elkészítés:

A hozzávalókat összegyúrjuk (ha picit száraznak tűnik, adjunk hozzá kicsi vizet, hogy jól gyúrható tésztát kapjunk)

Lisztezett deszkán kinyújtjuk, 2 cm széles hengereket sodrunk belőle. Ezeket késsel 2 cm-es darabokra vágjuk és nudli alakúla sodorjuk őket.

Forrásban lévő sós vízben kifőzzük a nudlikat (kb. 8-10 perc alatt megfőnek), szűrőkanállal kiszedjük, lecsepegtetjük és beleforgatjuk az elkészült vajajába.

Egy mélyebb serpenyőbe (aminek fedője is van) beleöntjük a tejfölt és elkezdjük főzni. Türelmesnek kell lenni, mert elég hosszú időt igényel (kb. 1 óra).

Amikor a tejföl előtte a benne levő vizet, elkezd, „puffogni”, ekkor kezd a tejföl sülni. Ekkor sűrűbben kevergessük. Akkor kell a fedőt rátenni, illetve az olajat 3-4 részben hozzáadni, hogy ne égjen le.

Addig sütjük a tejfölt, amíg szép arany színű nem lesz. Ha kész összekeverjük a nudlival, és picit megsózzuk. (Én túrót szoktam a tetejére tenni.)

Megjegyzés:

A receptet Csomor Ági küldte be. Köszönjük!

Még több recept, konyhai praktika, videó a blikk.hu/recepttar oldalon. Ez is érdekelheti