Vajas tésztában sült csirkemell

Vajas tésztában sült csirkemell

Elkészítési idő

75 perc alatt elkészülő ételek

Elkészítés nehézsége

Közepesen bonyolult ételek

Árkategória

Közepesen költséges ételek

Hozzávalók:

A tésztához:

  • 30 dkg liszt
  • 1 dl víz
  • 1 ek. 10%-os ecet
  • 1 kk. só
  • 1 tojás
  • 20 dkg vaj

A raguhoz:

  • 5 db közepes paradicsom
  • 2 dl tejszín
  • 1 csipet só
  • 40 dkg csirkemell
  • 1 fej hagyma
  • 1 csipet ételízestő

A mártáshoz:

  • 1 fej lilahagyma
  • 0,5 dl tejszín
  • 1 csipet só
  • 1 csipet ételízesítő
  • 5 db közepes paradicsom
  • 1 dl paradicsomlé

Elkészítés:

Először is, ki kell keverni a lisztet a tésztához, hozzá kell adni a sót, ecetet, az olvasztott vajat, és az egészet el kell keverni. A vizet nem szabad egyszerre hozzáönteni, hanem apránként, mert a liszttől függ, hogy mennyi vizet fog felvenni. Ha ezzel készen vagyunk, át kell tenni egy tálba, és a hűtőbe kell rakni, és hagyni pihenni addig, amíg a ragut elkészítjük.

A csirkemellet apró kockára vágom, a vöröshagymát is felkockázom, a paradicsomot negyedekre vágom. Kevés olajon megpirítom a hagymát, majd a csirkemellet hozzáadom, megpirítom és pici vizet adok hozzá, fűszerezem. Félkészre párolom, majd hozzáadom a tejszínt és a negyed paradicsomokat, amiket a fakanállal szétnyomkodok. Felforralom és félreteszem.

Miután a tésztát kinyújtottuk, 10 cm-eres korongokat kell kiszaggatni belőle. A ragut a korong közepére kell púpozni, a tésztát pedig összahajtani, és félholdakat formázni belőle.

Tepsibe tegyünk sütőpapírt, és a holdacskákat egymás kell mellé ráhelyezni. Utána felvert tojással meg kell kenni a tésztát, és 170 fokos sütőben aranybarnára kell sütni nagyjából 20 perc alatt.

Közben a mártáshoz finomra kell vágni a lilahagymát és a megmaradt ragulevével és a paradicsommal (amit szintén negyedekre kell vágni) össze kell pirítani. Majd egy fűszerezés után, hozzákell önteni a paradicsomlét és a tejszínt. Ha összerottyant, turmixgépbe kell tenni és pürésíteni.

Utána vissza kell tenni a serpenyőbe, és a megfelelő sűrűségűre hígítani tejszínnel.

Végül a csirkés tésztabatyukkal lehet tálalni.

Tipp: Ha nincs kedved a tésztát elkészíteni, bolti vajastésztával helyettesítheted. Sütés előtt szezámmagot is lehet szórni a holdacska tetejére.

Neked ajánljuk