Vajas-tejfölös pogácsa

Vajas-tejfölös pogácsa
Elkészítési idő
5,0 1 Értékelés
Elkészítés nehézsége egyszerű
Árkategória pénztárcabarát
Hozzávalók:
  • 80 dkg liszt
  • 25 dkg vaj
  • 5 dkg élesztő
  • 4 dl tejföl
  • 3 kiskanál só
  • 1 kiskanál cukor
  • 2 db tojás
  • 0,5 dl tej
  • a tetejére:
  • 1 kisebb felvert tojás
  • 80 dkg liszt
  • 25 dkg vaj
  • 5 dkg élesztő
  • 4 dl tejföl
  • 3 kiskanál
  • 1 kiskanál cukor
  • 2 db tojás
  • 0,5 dl tej
  • 1 kisebb felvert tojás

Elkészítés:

A fél deci tejben egy kiskanál cukorral felfuttatjuk az élesztőt, és az összes többi hozzávalóval gyúrni kezdjük, addig, amíg a tészta össze nem áll.

Ezután körülbelül 10 percig kelesztjük, majd kinyújtjuk és hajtogatjuk: felülről lefelé, lentről felfelé, jobbról balra az egyharmadát, a másik harmadát pedig aláhajtjuk .

Ezután megint pihentetjük kb. 15 percig, majd megismételjük a hajtogatást.

Újabb 15 perces pihentetés után 2,5 cm vastagra nyújtjuk a tésztát, keresztben és hosszában becsíkozzuk, majd 4-5 centi átmérőjű pohárral kiszaggatjuk.

A tetejét felvert tojással megkenjük, és 200 fokra előmelegített sütőben kb. 25 perc alatt megsütjük.

Megjegyzés:

A receptet Vass Lászlóné küldte be. Köszönjük!