Vajas puffancs

Vajas puffancs
Elkészítési idő
Értékelés
Elkészítés nehézsége egyszerű
Árkategória pénztárcabarát
Hozzávalók:
  • a tésztához:
  • 50 dkg liszt
  • 1,5 dl tej
  • 1 dl langyos víz
  • 2,5 dkg élesztő
  • 1 evőkanál cukor
  • 1,5 kávéskanál só
  • 4 evőkanál olaj
  • 1 evőkanál tejföl
  • a lekenéshez:
  • 1 db tojássárgája
  • 1 evőkanál tej
  • csipet só
  • 1/2 kg liszt
  • 1,5 dl tej
  • 1 dl langyos víz
  • 2,5 dkg élesztő
  • 1 evőkanál cukor
  • 1,5 kávéskanál
  • 4 evőkanál olaj
  • 1 evőkanál tejföl
  • 1 db tojássárgája
  • 1 evőkanál tej
  • csipet

Elkészítés:

A lisztet átszitáljuk. Az élesztőt a langyos tejben 1 mokkáskanál cukorral felfuttatjuk. A megkelt élesztőt a liszthez adjuk a többi hozzávalóval együtt, és addig dagasztjuk, amíg a tészta szép szálas lesz. (A víz is langyos legyen!) A tésztát duplájára kelesztjük.

Lisztezett deszkára borítjuk, két cipót formázunk belőle, majd mindkettőt téglalap alakúra nyújtjuk – 20×30 cm-esre, 3 mm vastagra. A felénél elvágjuk, így 4-4 csíkunk lesz. A csíkok felső részére egy teáskanál vajat teszünk és feltekerjük. Mindegyik tésztával így járunk el.

A tekercseket sütőpapírral fedett tepsire sorakoztatjuk.

A tejet, tojássárgát, sót összekeverjük, és lekenjük vele a puffancsokat, majd szezámmaggal megszórjuk. (A vaj kifolyik a tésztából, ettől lesz finom roppanós az alja.) Még fél órát pihentetjük.

175 fokra előmelegített sütőben pirosra sütjük kb. 25 perc alatt.

Természetesen kisebb méretű, és több tekercset is készíthetünk belőle - ízlés szerint.

Érdemes dupla adagot sütni belőle!

Megjegyzés:

A receptet Vass Lászlóné küldte be. Köszönjük!