Vajas (mini) kalács koszorú

Vajas (mini) kalács koszorú

Elkészítési idő

Több mint 90 perc alatt elkészülő ételek

Elkészítés nehézsége

Egyszerű ételek

Árkategória

Pénztárcabarát ételek

Hozzávalók:

12 db-hoz:

  • 200 ml tej 1
  • 00 ml víz
  • 60 ml olaj
  • 2 tojás
  • 1 zacskó instant élesztő (vagy 2,5 dkg friss)
  • kevés porcukor
  • 570 g liszt
  • 30 g vaj
  • pici só

a kenéshez:

  • kb. 10 dkg olvasztott vaj

Elkészítés:

A folyékony hozzávalókat a tojással, kicsi cukorral, és az élesztővel összekeverjük, majd picit állni hagyjuk. Utána hozzáadjuk a lisztet, kevés sót, (ízlés szerint még egy kevés porcukrot). Sima, lágy tésztát dagasztunk belőle, majd meleg helyen kelni hagyjuk.

Ha megkelt 12 darabba vágjuk, kicsit meggömbölyítjük őket, majd egy keveset pihentetjük. Ezután ovális alakúra nyújtjuk, megkenjük olvasztott vajjal, pizza vágóval pár csíkot vágunk rá hosszanti irányban (nem vágjuk szét teljesen a két vége egyben marad). Sréhen feltekerjük, majd karikába hajtva, sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk. A tetejét megkenjük tojással, meg lehet szórni magokkal, mákkal. stb. Ismét kelesztjük.

Ha megkelt 185 fokra előmelegített sütőben (alsó-felső) kb. 15- 20 perc alatt szép pirosra sütjük.

A receptet Vankó Sándorné küldte be. Köszönjük!

Neked ajánljuk