Vadlazac csípős mustáros narancsmártással

Vadlazac csípős mustáros narancsmártással

Elkészítési idő

30 perc alatt elkészülő ételek

Elkészítés nehézsége

Közepesen bonyolult ételek

Árkategória

Közepesen költséges ételek

Hozzávalók:

  • 4 szelet (400 g) lazacfilé
  • frissen őrölt bors
  • 1 citrom leve
  • kevés olívaolaj
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • 1 kisebb chili, vagy kiskanálnyi szárított chili pehely
  • (ha valaki nem szereti csípősen elhagyható)
  • 2 db narancs
  • 1 evőkanál mustár
  • 0,5 dl száraz fehérbor
  • 2 dl alaplé
  • kevés olívaolaj a sütéshez

Elkészítés:

Ha fagyasztott lazacfilét használunk, kiolvasztjuk, majd lecsepegtetjük. Ha előhűtött friss lazacot, erre nincs szükség. A bőr nélküli szálkamentes lazacszeleteket durva szemű tengeri sóval, és frissen őrölt borssal mindkét oldalon enyhén bedörzsöljük, egy citrom levét rácsorgatjuk, valamint kevés extra szűz olíva olajjal is vigyázva bedörzsöljük, majd zárt edényben legalább két órára, de jobb, ha egy éjszakára hűtőbe tesszük.

Sütés előtt papírtörlővel leitatjuk, majd kevés olajon mindkét oldalát 3-3 percig sütjük. A serpenyőbe 2-3 gerezd kés lapjával szétnyomott fokhagymát is teszünk. Vigyázzunk, ne süssük túl, mert a lazac gumiszerűvé válik, és jelentősen csökken élvezeti értéke! Ha ujjunk nyomására puha, ruganyos a lazac, akkor megsült.

A lazacszeleteket papírtörlőre szedjük, és letakarjuk. A serpenyőben maradt kevés olajra, és a megpárolódott fokhagymára kevés bort öntünk, majd 2 meghámozott apróra darabolt narancsot, és egy kisebb chilit, vagy kevés chili pelyhet adunk hozzá. Mustárt, és hús, vagy csont alaplét öntünk a serpenyőbe, majd összeforraljuk addig, hogy a mártás besűrűsödjön.

Főtt rizzsel, salátával tálaljuk a lazac szeletet, a narancsmártással.

Neked ajánljuk