Vadasmarha krumpli-és zsemlegombóccal

Vadasmarha krumpli-és zsemlegombóccal

Elkészítési idő

Több mint 90 perc alatt elkészülő ételek

Elkészítés nehézsége

Közepesen bonyolult ételek

Árkategória

Közepesen költséges ételek

Hozzávalók:

  • 80 dkg hátszin
  • 15 dkg sárgarépa
  • 15 dkg fehérrépa
  • 15 dkg kevés zeller
  • 15 dkg karalábé
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 babérlevél
  • negyed citrom héja
  • őrölt bors
  • fél dl száraz vörösbor

A krumpligombóchoz:

  • 80 dkg főtt burgonya áttörve
  • 25 dkg liszt
  • 1 tojás
  • zsír
  • bors

A zsemlegombóchoz:

  • 3 zsemle
  • 2,5 dl tej
  • 2 evőkanál olaj
  • 25 dkg liszt
  • 2 tojás
  • 1 dkg élesztő

Elkészítés:

Szeleteljük fel a húst és kissé klopfoljuk ki, a széleiket vagdossuk be, sózzuk és borsozzuk meg, és süssük meg forró olajban.

A megmaradt olajban a zöldségeket pirítsuk meg kb. 10 perc alatt, majd rakjuk hozzá az felaprózott vöröshagymát, fokhagymát. A húsokat rakjuk a zöldségek tetejére, dobjuk rá a babérlevelet, a citromhéjat, sózzuk és borsozzuk meg. Öntsük hozzá a vörösbort. Főzzük további 1,5-2 óráig.

Szedjük ki a húsokat és a babér leveleket, a zöldségeket aprítsuk össze és kb. 1 csapott evőkanálnyi liszttel és kevés pirospaprikával rántsuk be a mártást. Ízesítsük cukorral, mustárral, tejföllel, citromlével, a hússzeleteket rakjuk vissza a mártásba, és jól forraljuk át újra.

A krumpligombóchoz az alapanyagokat dolgozzuk össze. Formázzunk gombócokat, majd lobogó sós vízbe dobáljuk be őket, amikor feljönnek a víz tetejére, szedjük ki őket, és kis olajjal locsoljuk le, hogy ne tapadjanak össze.

A zsemlegombóchoz a zsemléket vágjuk fel kockákra és pirítsuk meg. Öntsük hozzá a langyos-élesztős tejet. Hagyjuk egy órát állni. Ezután üssünk bele 2 tojást, sózzuk meg, és adjunk hozzá lisztet, és keverjünk galuska keménységű tésztát. 10 percig hagyjuk állni, majd vizes kézzel gombócokat formálva belőle, forró, sós vízben kb. 10 percig főzzük ki.

Neked ajánljuk