Vadas marha zsemlegombóccal

Vadas marha zsemlegombóccal

Elkészítési idő

Több mint 90 perc alatt elkészülő ételek

Elkészítés nehézsége

Közepesen bonyolult ételek

Árkategória

Költséges ételek

Hozzávalók:

Hozzávalók 6 személyre:

  • 1/2 hegyes erős paprika
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 kg marha hátszín
  • egész szegfűszeg
  • 1 nagy hagyma
  • 1 kg sárgarépa
  • 3 db fehérrépa
  • 2 db karalábé
  • 1 paradicsom
  • 1/2 kínai kel
  • 2 babérlevél
  • egész bors

A zsemlegombóchoz:

  • 1 csokor petrezselyemzöld
  • őrölt szerecsendió
  • 4 db zsemle
  • 35 dkg liszt
  • 2 tojás
  • bors

A vadas mártáshoz:

  • (az összes zöldség a levesből)
  • 1/2 citrom reszelt héja
  • 45 dkg tejföl
  • 2 ek. mustár
  • 3 ek. cukor
  • 1 kk. ecet
  • olaj
  • liszt

Elkészítés:

Tisztítsd le a marhahusit, vágd 2 centis szeletekre, és főzd ételízesítős vízben 25 percig.

Tedd az előfőzött husikat és a megpucolt, feldarabolt zöldségeket, a sót ls a fűszereket egy nagyobb lábosba. Öntsd fel hideg vízzel, és főzd 2 órán keresztül.

Szedd ki a zöldségeket, önts rájuk egy kis levest, pépesítsd össze botmixerrel.

A mártáshoz pirítsd meg egy másik lábasban az olajat és 3 evőkanál cukrot, majd keverd hozzá a zöldségpürét. Ízesítsd (citromhéj, babérlevél, ecet, mustár, só) és végül habard be az összes tejföllel és 3 fakanálnyi liszttel.

A zsemlegombócokhoz a zsemlét vagy kenyérfélét kockázd fel, és sütőben 100 fokon addig süsd, amíg teljesen ki nem szárad (kb. 20 perc). Egy nagyobb serpenyőben forrósíts fel kevés olajat, forgasd meg benne a zsemlekockákat, egyszerre csak annyit, hogy kényelmesen elférjen, majd tedd egy nagy tálba.

Add hozzá a lisztet, a tojásokat, a durvára vágott petrezselyemlevelet, sózd, borsozd, szórd meg egy kevés szerecsendióval, és öntsd fel annyi hideg vízzel, hogy nokedli sűrűségű tésztát kapj.

Nevdes kézzel formázz belőle közepes méretű gombócokat, amiket forró vízben főzz ki. Amikor feljön a gombóc a felszínre, még kell neki pár perc, hogy a közepe is tökéletes legyen.

Tálald a húst a mártással és a zsemlegombóccal.

Neked ajánljuk