Vadas házi nyúl zsemlegombóccal

Vadas házi nyúl zsemlegombóccal
Elkészítési idő
Értékelés
Elkészítés nehézsége közepesen bonyolult
Árkategória közepesen költséges
Hozzávalók:
  • 1 kg darabolt házi nyúlcomb (alsó és felső)
  • bors
  • liszt
  • olaj
  • 50 dkg sárgarépa
  • 20 dkg fehérrépa
  • 1 fej vöröshagyma (nagy)
  • 2 db babérlevél
  • 10-15 szem egész bors
  • mustár
  • 10 dkg füstölt szalonna
  • 10 dkg cukor
  • 2 evőkanál liszt (+ a habaráshoz)
  • 3 dl tejföl
  • a zsemlegombóchoz:
  • 4 db zsemle
  • 40 dkg liszt
  • 4 db tojás
  • 3 dl tej
  • 1 kg darabolt házi nyúlcomb
  • bors
  • liszt
  • olaj
  • 50 dkg sárgarépa
  • 20 dkg fehérrépa
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 2 db babérlevél
  • 10-15 szem egész bors
  • mustár
  • 10 dkg füstölt szalonna
  • 10 dkg cukor
  • 2 evőkanál liszt (+ a habaráshoz)
  • 3 dl tejföl
  • 4 db zsemle
  • 40 dkg liszt
  • 4 db tojás
  • 3 dl tej

Elkészítés:

A húst megsózzuk, megborsozzuk, lisztben megforgatjuk, majd forró olajban hirtelen kisütjük. Papírszalvétára szedjük, és lecsepegtetjük. A húsokat ezután egy nagyobb lábasba tesszük.

A megtisztított sárgarépát, fehérrépát, felszeletelt vöröshagymát, babérlevelet, egész borsot, ízlés szerint sót, mustárt és az apróra vágott szalonnát a húsra tesszük. Felöntjük kb. 1 liter vízzel és feltesszük főni. Addig főzzük, amíg a hús meg nem puhul. A közben elfőtt vizet pótoljuk.

A megpuhult húsokat, a babérleveleket és a borsszemeket kiszedjük. A zöldségekről ezután leszűrjük a levet, és mindkettőt félretesszük. A zöldségeket botmixerrel összeturmixoljuk, közben olajon megkaramellizáljuk a cukrot. Ha a cukor megbarnult, ráöntjük a zöldségturmixot, kicsit összeforraljuk, és elkeverjük benne a lisztet, majd felengedjük a félretett lével, és jól összeforraljuk.

A tejfölhöz hozzáadunk 1 evőkanál lisztet, összekeverjük, majd a mártáshoz adjuk. Felforraljuk, majd beletesszük a húsokat. Ha szükséges, tovább ízesítjük.

Közben elkészítjük mellé a zsemlegombócot, melyhez a zsemlét felkockázzuk és megpirítjuk. A lisztből, tojásból és tejből nokedlitésztát készítünk, és beletesszük a zsemlekockákat, valamint a felaprított petrezselyemzöldet. A masszából gombócokat formázunk, majd forró vízben mindet kifőzzük. A vadas mellett köretként tálaljuk

Megjegyzés:

A receptet Szekeres Lajosné Klári küldte be. Köszönjük!