Vadas

Vadas
Elkészítési idő
Értékelés
Elkészítés nehézsége közepesen bonyolult
Árkategória közepesen költséges
Hozzávalók:
  • 1 kg marha vagy sertéshús
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 db nagyobb répa
  • 2 db kisebb zöldség
  • fehérbors
  • őrölt kömény
  • 1 teáskanál mustár
  • 1 evőkanál liszt
  • fél kispohár tejföl
  • 1 evőkanál kristálycukor
  • 1 kg marha vagy sertéshús
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 db nagyobb répa
  • 2 db kisebb zöldség
  • fehérbors
  • őrölt kömény
  • 1 teáskanál mustár
  • 1 evőkanál liszt
  • fél kispohár tejföl
  • 1 evőkanál kristálycukor

Elkészítés:

A hagymát megdinszteljük, rászórjuk a cukrot, kicsit megkaramellizáljuk, majd rátesszük a húst, és mindkét oldalát kicsit megpirítjuk.

Akár felszeletelve vagy egészben felrakhatjuk a húst, annyi vízzel, hogy ellepje. Természetesen előtte jól besózzuk. Ha nem kuktában készítjük, akkor érdemesebb szeletben, mert akkor hamarabb megpuhul. Felöntjük vízzel, hogy éppen csak ellepje. Rakunk hozzá 2 nagyobb répát, 2 kisebb zöldséget, lehet megszórni még őrölt köménnyel és őrölt fehér borssal, ki hogy szereti a fűszereket. Utána addig főzzük, amíg megpuhul.

Ha megpuhult a hús, a hússzeleteket kivesszük a lábosból, és a többi hozzávalót botmixerrel összepürésítjük. Visszatesszük a tűzhelyre, rakunk bele 1 teáskanál mustárt. Ezután a tejfölt összekeverjük 1 evőkanál liszttel, és ezt is beleöntjük. Ezt jól átkeverjük, kb. 5-8 perceg rotyog, majd visszarakjuk a husikat is, azokkal is még kicsit összeforraljuk, és elzárjuk alatta a gázt. Rátesszük a fedőt, hogy jobban átjárja a mártás íze a húsokat, és már kész is.

Én a gőzgombócot készen szoktam venni hozzá, ha nincs, akkor lehet zsemlegombócot készíteni, azzal is finom.

Megjegyzés:

A receptet Medovarszki Tamásné küldte be. Köszönjük!