Újévi szerencsemalacok

Újévi szerencsemalacok
Elkészítési idő
5,0 1 Értékelés
Elkészítés nehézsége egyszerű
Árkategória pénztárcabarát
Hozzávalók:
  • a tésztához:
  • 50 dkg liszt
  • 2 teáskanál szódabikarbóna
  • 25 dkg vaj
  • 1 pohár tejföl
  • 1 db tojás
  • 2 teáskanál só
  • a tetejére:
  • 1 db tojás
  • 5 dkg tökmag
  • 50 dkg liszt
  • 2 teáskanál szódabikarbóna
  • 25 dkg vaj
  • 1 pohár tejföl
  • 1 db tojás
  • 2 teáskanál
  • 1 db tojás
  • 5 dkg tökmag

Elkészítés:

A hozzávalókat jól összegyúrjuk, majd kb. fél cm vastagságúra. Elkészítünk egy 7-8 cm átmérőjű pogácsaszaggatót, de ha nincs, pohár is jó. Valamint kb. 1,5 cm átmérőjű kiszúrót, de akármi jó erre a célra.

A pogácsaszaggatóval kiszaggatunk kb. 25 db-ot, azaz annyit, hogy elfogyjon a tészta. Majd utána a szaggatás után megmaradt kis tésztadarabkákat összegyúrjuk, s ebből pedig kiszaggatunk 2x annyi kicsi formát. (Azért kell ebből a kicsi formákból kétszer annyi, mint a nagyobbikból, mert a nagyobbak lesznek a malackák fejei, a kicsikből pedig 1-1 db a malacka orra, és a másik ilyen kicsi formát pedig kettévágjuk, és az lesz a malacka 2 füle.)

Ha mindent kiszaggattunk, és átnéztük, hogy a kicsi formákból kétszer annyi van, mint a nagyból, akkor a nagyobbakat a sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk. Egy tojást villával elkeverünk, majd jól átkenegetjük a malacka arcát, s erre ráhelyezzük a malacka orrát, majd utána a malacka szemének pedig az orra fölé helyezzük tökmagból a 2 db szemet.

Ezután pedig a füleit egyesével még plusz belemártogatjuk a tojásba, s rányomkodjuk a malacka arcára. Majd még egyszer átkenegetjük tojással az egész malacka arcát, és el is készültünk.

Ezután a tepsit berakjuk a 180 fokra előmelegített sütőbe, és kb. 18-20 percet sütjük közepes hőfokon. Ha kezd színesedni, akkor elkészült. Kivesszük a sütőből és tányérra szedjük a szerencse malackákat.

Nem kell hűtőbe rakni, és nem kell zárt edénybe sem tenni, csak simán tányéron is eláll 2-3 hétig és nagyon porhanyós marad, nem keményedik meg.

Megjegyzés:

A receptet Medovarszki Tamásné küldte be. Köszönjük!