Hozzávalók:
  • 1 db hátsó csülök
  • 2 db babérlevél
  • 2 g egész bors
  • 1 dl fehérbor
  • 2 dkg só
  • Az uborkamártáshoz:
  • 5 dkg vaj
  • 5 dkg liszt
  • 4 dl tej
  • 1 dl tejföl
  • 15 dkg ecetes uborka
  • 2 cl tárkonyos ecet
  • törött fehérbors
  • 1 db hátsó csülök
  • 2 db babérlevél
  • 2 g egész bors
  • 1 dl fehérbor
  • 2 dkg
  • 5 dkg vaj
  • 5 dkg liszt
  • 4 dl tej
  • 1 dl tejföl
  • 15 dkg ecetes uborka
  • 2 cl tárkonyos ecet
  • fehérbors

Uborkamártásos dán sült csülök

Elkészítési idő
5,0 2 Értékelés
Elkészítés nehézsége közepesen bonyolult
Árkategória pénztárcabarát

Elkészítés:

Az előkészített csülök bőrös felületét kockákra bevagdosom, majd annyi hideg vízben, amennyi éppen ellepi, felteszem főni. Hozzáadom az egész borsot, a babérlevelet, és enyhén megsózom. Lassú forralás mellett addig főzöm, amíg a hús könnyen eltávolítható a csontról.

A kicsontozott húst tűzálló tálra helyezem, aláöntöm a fehérbort, és előmelegített, forró sütőben, időnként meglocsolva ropogósra sütöm.

Amikor elkészült, a húst a sütőből kiveszem, kihűtöm, aztán éles késsel vékony szeletekre vágom.

Amíg a hús sül, elkészítem az uborkamártást. A vajat megolvasztom, hozzáadom a lisztet, majd fehér habzásig hevítem. A tejjel felengedem, aztán kiforralom. A tűzről levéve kihűtöm, majd belekeverem az apró kockára vágott ecetes uborkát, ízesítem a sóval, a törött fehérborssal, a tárkonyecettel, és elkeverem a tejföllel. A kész mártást a hűtőbe teszem, és tálalásig hidegen tartom.

A felszeletelt csülökhúst tálra rendezem. Tálaláskor salátával és paradicsommal díszítem. A mártást külön edényben adom mellé.