Túróval töltött batyu

Túróval töltött batyu

Elkészítési idő

Több mint 90 perc alatt elkészülő ételek

Elkészítés nehézsége

Egyszerű ételek

Árkategória

Pénztárcabarát ételek

  • Hozzávalók:
  • kb. 12 darabhoz:
  • a tésztához: 
  • 5 dkg élesztő
  • 1 teáskanál cukor
  • 3,5 dl tej
  • 80 dkg liszt
  • 5 tojás
  • 13 dkg vaj
  • *
  • a túrókrémhez: 
  • 25 dkg túró
  • 2 evőkanál cukor vagy méz
  • kakaópor
  • nutella
  • lekvár
  • *
  • a kenéshez:
  • 1 tojássárgája

Elkészítés:

A tésztához az élesztőt felfuttatjuk a cukorral a langyos tejben. A lisztet elkeverjük egy csipet sóval, majd hozzáadjuk a tojásokat, a lágy vajat és az élesztős tejet. Alaposan kidagasztjuk. (Ha nagyon ragad a tészta - ez liszttől is függ -, akkor szórjunk még hozzá kevés lisztet, a lényeg, hogy még kicsit ragadjon, de könnyen lehessen vele dolgozni). Lefedve szobahőmérsékleten hagyjuk duplájára megkelni, ez nagyjából 1,5-2 órát is igénybe vehet.

A túrókrémhez a túrót a cukorral krémesre keverjük. A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra, és egy tepsit kibélelünk sütőpapírral.

A megkelt tésztát kinyújtjuk, és 12 négyzetekre vágjuk. Ízléstől függően a tésztát megkenjük lekvárral, vagy nutellával, vagy beszórjuk kakaóporral, fahéjjal, ügyelve arra, hogy a szélekre ne kerüljön. Erre halmozzuk a túrót, pontosan a közepére egy halomba.

A tészta széleit bekenjük tojássárgával vagy kevés vízzel, és a sarkait összefogjuk a töltelékhalom fölött. Fontos, hogy összetapadjon. A batyukat a tepsire tesszük, bekenjük tojássárgával, és a sütőben 20 perc alatt készre sütjük.

Ha értesülni szeretnél híreinkről, lépj be Facebook-csoportunkba!

Neked ajánljuk