Túrós-szilvás pite

Túrós-szilvás pite

Elkészítési idő

75 perc alatt elkészülő ételek

Elkészítés nehézsége

Egyszerű ételek

Árkategória

Pénztárcabarát ételek

Hozzávalók:

a tésztához:

  • 30 dkg liszt
  • 2 tojássárgája
  • 1 evőkanál porcukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 15 dkg vaj
  • 0,5 dl tej
  • 2,5 dkg élesztő
  • csipet só
  • reszelt citromhéj

a töltelékhez:

  • 50 dkg túró
  • 1 kg szilva
  • 20 dkg porcukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 1/2 csomag vaníliás pudingpor
  • 2 tojásfehérje
  • 5 dkg mazsola
  • reszelt citromhéj

a szóráshoz:

  • 10 dkg darált dió
  • őrölt fahéj
  • 1/2 csomag vaníliás pudingpor

a lekenéshez:

  • pici tej
  • (a tepsi 22 x 32 cm-es)

Elkészítés:

A langyos cukros tejben felfuttatjuk az élesztőt. A liszthez hozzáadjuk a csipet sót, majd a vajat, és az ujjunkkal összemorzsoljuk. Ezután hozzákeverjük a porcukrot, a vaníliás cukrot, a reszelt citromhéjat, majd a tojássárgákat, és a felfuttatott élesztőt. Gyors mozdulatokkal összegyúrjuk, majd ketté vesszük a tésztát és két gombóccá formáljuk. Ezután a hűtőbe tesszük, amíg a tölteléket elkészítjük.

A szilvát alaposan megmossuk, majd félbevágjuk, és eltávolítsuk belőle a magot. A túrót összekeverjük a porcukorral, a vaníliás cukorral, a reszelt citromhéjjal, a pudingporral, és a mazsolával. A tojásfehérjéket kemény habbá verjük, majd óvatosan hozzákeverjük a túrós masszához.

A darált diót összekeverjük a vaníliás pudingporral és ízlés szerinti mennyiségű őrölt fahéjjal.

Kivesszük az egyik tésztagombócot a hűtőből, majd tepsi méretűre nyújtjuk. Ezután a sütőpapírral kibélelt tepsibe tesszük. (Én a sütőpapíron nyújtom ki a tésztát, majd úgy helyezem bele a tepsibe.) Rászórjuk egyenletesen az előzőleg összekevert diós keveréket, majd rákanalazzuk a túrós tölteléket, és a tetejét egyenletesen elsimítjuk. Ezután kirakjuk a túrós töltelék tetejét a félbevágott szilvaszemekkel. (Szorosan egymás mellett legyenek a szilvaszemek!)

A másik tésztagombócot is kivesszük a hűtőből, majd lisztezett felületen szintén tepsi méretűre nyújtjuk. Ezután rátesszük a szilva tetejére úgy, hogy teljesen befedje. Egy ecsettel vékonyan lekenjük a tésztát tejjel, majd egy villával sűrűn meg böködjük.

A sütőt előmelegítjük, és közepes hőmérsékleten 30-35 perc alatt szép pirosra sütjük a pitét. (Én légkeverésnél 150 fokon, 30 percig sütöttem.) A sütőből kivéve a tepsiben hagyjuk teljesen kihűlni.

Tálalás előtt a sütemény megszórjuk porcukorral, majd ízlés szerint felszeleteljük.

A receptet Kard Éva küldte be. Köszönjük!

Neked ajánljuk