Túrós-snidlinges rúd

Túrós-snidlinges rúd
Elkészítési idő
Értékelés
Elkészítés nehézsége pofonegyszerű
Árkategória pénztárcabarát
Hozzávalók:
  • 50 dkg liszt
  • 25 dkg túró
  • 25 dkg vaj
  • 2 dkg élesztő
  • 1 dl tej
  • 1 teáskanál cukor
  • 2-3 teáskanál só
  • 1 marék apróra vágott snidling
  • a tetejére:
  • 15 dkg reszelt füstölt sajt
  • a lekenéshez:
  • 1 db tojás
  • 50 dkg liszt
  • 25 dkg túró
  • 25 dkg vaj
  • 2 dkg élesztő
  • 1 dl tej
  • 1 teáskanál cukor
  • 2-3 teáskanál
  • 1 marék apróra vágott snidling
  • 15 dkg reszelt füstölt sajt
  • 1 db tojás

Elkészítés:

Az élesztőt a langyos, cukros tejbe morzsoljuk, majd felfuttatjuk. A lisztet összekeverjük a sóval, majd hozzáadjuk a felkockázott, hideg vajat, és elkezdjük összemorzsolni. Amikor már kellően morzsalékos, hozzáadjuk az előzőleg villával összenyomkodott túrót, és az apróra vágott snidlinget, majd szintén alaposan összekeverjük (én a snidlinget ollóval vágtam össze).

Ezután a közepébe egy mélyedést csináljunk, majd beleöntjük a felfuttatott élesztőt, és gyors mozdulatokkal összegyúrjuk a tésztát. Lisztezett felületre tesszük, majd letakarjuk a tállal amiben összegyúrtuk, és szobahőmérsékleten 30 percig kelni hagyjuk.

Amikor a tészta megkelt, lisztezett felületen kb. 1,5 cm vastagra nyújtjuk, majd lekenjük az egész tojással, megszórjuk a reszelt sajttal, és ízlés szerint felvágjuk.

Egy tepsit sütőpapírral kibélelünk, majd egymástól kicsit távolabb ráhelyezzük a tésztarudakat. Előmelegített sütőbe tesszük, majd közepes hőmérsékleten 20-25 perc alatt szép pirosra sütjük. (Én légkeverésnél 160 fokon, 20 percig sütöttem.)

Nagyon finom, a tésztája igen könnyű, a tetején pedig ropogós a pirosra sült sajt. A snidlinget ki is hagyhatjuk, de szerintem kár lenne, mert nagyon finom ízt ad neki.

Megjegyzés:

A receptet Kard Éva küldte be. Köszönjük!