Túrós-rácsos

Túrós-rácsos
Elkészítési idő
Értékelés
Elkészítés nehézsége egyszerű
Árkategória pénztárcabarát
Hozzávalók:
  • a tésztához:
  • 35 dkg liszt
  • 15 dkg zsír (vagy 20 dkg vaj)
  • 10 dkg porcukor
  • 1 tojás (nagy)
  • 1/2 csomag sütőpor
  • csipet só
  • szükség esetén 1-2 evőkanál hideg víz
  • a túrós töltelékhez:
  • 50 dkg túró
  • 10 dkg tejföl
  • 20 dkg porcukor
  • 1 csomag vaníliás pudingpor (vagy 2 evőkanál keményítő)
  • 2 tojás (nagy)
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 1 citrom reszelt héja
  • pár kanál ízlés szerinti lekvár (pl. sárgabaracklekvár, meggylekvár, szilvalekvár)
  • (a tepsi 22x32 cm-es)
  • 35 dkg liszt
  • 15 dkg zsír (vagy 20 dkg vaj)
  • 10 dkg porcukor
  • 1 tojás (nagy)
  • 1/2 csomag sütőpor
  • csipet
  • 1-2 evőkanál hideg víz
  • 50 dkg túró
  • 10 dkg tejföl
  • 20 dkg porcukor
  • 1 csomag vaníliás pudingpor
  • 2 db tojás (nagy)
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 1 db citrom reszelt héja
  • pár kanál ízlés szerinti lekvár (pl. sárgabaracklekvár, meggylekvár, szilvalekvár)

Elkészítés:

A lisztet összekeverjük egy csipet sóval és a sütőporral, majd hozzáadjuk a zsírt (vagy vajat), majd elkezdjük összemorzsolni. Amikor már kellően morzsalékos, hozzákeverjük a porcukrot, majd hozzáadjuk az egész tojást, és gyors mozdulatokkal összegyúrjuk a tésztát. (Amennyiben szükséges 1-2 evőkanál hideg vizet adhatunk hozzá, hogy egy könnyen nyújtható tésztát kapjunk.)

Ezután lecsípjük a tészta 1/3 részét, majd mindkét tésztát gombóccá formázzuk, fóliába csomagoljuk, majd a hűtőbe tesszük 30 percre.

A nagyobb tésztagombócot lisztezett felületen tepsi méretűre nyújtjuk, majd a sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük és egyenletesen rákanalazzuk a túrós tölteléket. Ehhez a túrót villával összetörjük, majd hozzáadjuk a porcukrot, a tejfölt, a vaníliás cukrot, a reszelt citromhéjat és az egész tojásokat, majd alaposan összekeverjük. Ezután hozzáadjuk a pudingport (vagy keményítőt), majd szintén alaposan összekeverjük. (Én azért teszek hozzá pudingport, mert a túró sokszor nagyon vizes, és túl lágy lesz a töltelék, de el is hagyhatjuk!)

A kisebb tésztagombócot lisztezett felületen kinyújtjuk, majd éles késsel vagy derelyevágóval keskeny csíkokra vágjuk fel. Ezután a tésztacsíkokkal berácsozzuk a túrós töltelék tetejét.

Előmelegített sütőbe tesszük, és közepes hőmérsékleten (170 fokon) 30-35 perc alatt megsütjük.

Ekkor a sütőből kivesszük, majd a rácsközökbe kanalazzunk az ízlés szerinti lekvárt (én meggylekvárt tettem bele), visszatesszük a sütőbe, és még pár percig sütjük, hogy a tészta szép aranybarna legyen, a lekvár pedig kissé rásüljön a töltelékre.

A sütőből kivéve hagyjuk a tepsiben kihűlni, majd ízlés szerint felszeleteljük.

Tálalás előtt ízlés szerint megszórjuk a felszeletelt süteményt porcukorral, majd úgy kínáljuk.

A tésztája finom omlós, a túrós töltelék jó szaftos, melyhez jól illik az édesebb vagy éppen kissé savanykás lekvár is.

Megjegyzés:

A receptet Kard Éva küldte be. Köszönjük!