Túrós mákos kocka

Túrós mákos kocka

Elkészítési idő

Több mint 90 perc alatt elkészülő ételek

Elkészítés nehézsége

Közepesen bonyolult ételek

Árkategória

Közepesen költséges ételek

Hozzávalók:

a tésztához:

  • 40 dkg liszt
  • 5 dkg vaj
  • 5 dkg cukor
  • 2 dkg élesztő
  • csipetnyi só
  • 2 dl tej

a mákos töltelékhez:

  • 5 dl tej
  • 1 evőkanál méz
  • 35 dkg darált mák
  • 10 dkg cukor
  • 20 dkg marcipán

a túró töltelékhez:

  • 4 db tojássárgája
  • 7 db tojásfehérje
  • 10 dkg cukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 35 dkg áttört túró
  • 14 dkg étkezési keményítő
  • 4 dl tej

a szóráshoz:

  • liszt

a forma kikenéséhez: vaj

Elkészítés:

A tésztához a tejet meglangyosítjuk, és az élesztőt feloldjuk benne.

Keverő tálba tesszük a lisztet, csipetnyi sót, hozzáadjuk a szobahőmérsékletű vajat, cukrot és a tejes élesztőt. A tésztát alaposan kidolgozzuk. Letakarjuk és kelesztjük, amíg a tészta a duplájára nem nő.

Amíg a tészta kel, elkészítjük a töltelékeket. Feltesszük melegedni a tejet cukorral, mézzel. Amikor forr, beletesszük a mákot, és összefőzzük. A tűzről levéve kevergetjük, amikor kihűlt, belereszeljük a marcipán masszát. A túró töltelékhez a tojássárgáját habosra keverjük cukorral, vaníliás cukorral, majd hozzáadjuk a túrót, keményítőt. Jól elkeverjük, és a tejet is hozzáadjuk közben. Végül a fehérjéből vert habbal lazítjuk.

A megkelt tésztát lisztezett deszkára borítjuk, és 40x50 cm-es lapra kinyújtjuk. A kinyújtott tésztát beletesszük egy kivajazott lisztezett tepsi aljába. A tésztán elsimítjuk a máktölteléket, majd ráöntjük a túrókrémet és elegyengetjük. 10 percen át a tepsiben pihentetjük a tésztát.

Előmelegített, 180 fokos sütőbe tesszük, és 45-50 percen át sütjük. A sütőből kivéve ismét pihentetjük, majd felszeleteljük és porcukrozva tálaljuk.

Neked ajánljuk