Túrós kocka karamellszósszal

Túrós kocka karamellszósszal

Elkészítési idő

60 perc alatt elkészülő ételek

Elkészítés nehézsége

Egyszerű ételek

Árkategória

Pénztárcabarát ételek

Hozzávalók:

a tésztához:

  • 30 dkg zabliszt
  • 20 dkg teljes kiőrlésű liszt
  • 2 tojás
  • 1 kispohár joghurt
  • 12 dkg margarin
  • ízlés szerint édesítő
  • pici só

a töltelékhez:

  • 1/2 kg túró
  • 1 kanál búzadara
  • 1-2 kanál tejföl
  • édesítő citromhéj

a karamellöntethez:

  • 12,5 dkg cukor
  • 2 evőkanál víz
  • 75 ml habtejszín
  • 2,5 dkg vaj
  • 1 csipet só

(a tepsi mérete: 30x18 cm)

Elkészítés:

A tésztát összeállítjuk, majd két lapba kinyújtjuk. Az egyik lapot beleterítjük a tepsibe, majd rásimítjuk a kikavart túrót. Rátesszük a másik lapot, megkenjük tojással, a tetejét megszurkáljuk, hogy a gőz majd sütés közben kijöjjön.

180 fokos sütőben kb. 25-30 percig sütjük.

A karamellöntethez tegy edénybe tesszük a cukrot, és hozzákeverjük a vizet. Közepes tűzön addig melegítjük, amíg a cukor felolvad. Ezután kicsit magasabb hőfokon aranybarnára karamellizáljuk. (Ne keverjük!)

Amikor elérte a megfelelő színt, félrehúzzuk, és óvatosan hozzáadjuk a tejszínt, a vajat és a sót. Visszatesszük a tűzhelyre és alacsony hőfokon folyamatos keverés mellett homogenizáljuk. (Hűlés közben majd sűrűsödni fog.)

A kihűlt süteményt kockára vágjuk, porcukorral megszórjuk, majd mellé öntjük a karamellszószt.

A receptet Fajcsák Sándorné küldte be. Köszönjük!

Neked ajánljuk