Túrós kígyórétes

Túrós kígyórétes
Elkészítési idő
5,0 2 Értékelés
Elkészítés nehézsége
Árkategória pénztárcabarát
Hozzávalók:
  • a tésztához:
  • 30 dkg finomliszt
  • 12 dkg vaj
  • 1 dkg élesztő
  • 1 db tojás
  • 1 evőkanál cukor
  • 0,5 dl tej
  • 1 csipet só
  • 1 db tojás (a kenéshez)
  • a töltelékhez:
  • 50 dkg áttört tehéntúró
  • 2 db tojás
  • 2 evőkanál cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 db citrom (leve és reszelt héja)
  • 1 evőkanál búzadara
  • 5 dkg mazsola (elhagyható)
  • 30 dkg finomliszt
  • 12 dkg vaj
  • 1 dkg élesztő
  • 1 db tojás
  • 1 evőkanál cukor
  • 0,5 dl tej
  • 1 csipet
  • 1 db tojás
  • 50 dkg áttört tehéntúró
  • 2 db tojás
  • 2 evőkanál cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 db citrom
  • 1 evőkanál búzadara
  • 5 dkg mazsola (elhagyható)

Elkészítés:

Az élesztőt a tejben pici cukorral megfuttatjuk. Közben a vajat mély keverőtálban habosra keverjük, hozzáadjuk a cukrot, a tojást, a felfutott élesztőt, és végül a lisztet. A túrót áttörjük, elkeverjük a tojássárgájával, a cukrokkal, a citromlével és citromhéjjal. Legvégül óvatosan beleforgatjuk a tojások keményre vert habját.

A tésztát elfelezzük. Az első cipóból egy kb. 50x25 cm-es téglalapot nyújtunk. A hosszabbik oldalt szemre elharmadoljuk, és a tészta két szélén ugyanannyi, kb. 8 cm-es bevágást ejtünk, egymástól 2-3 cm távolságban. A tészta közepén elterítünk 1 evőkanál búzadarát, arra elhelyezzük a túrókrém felét, és a tészta két oldalán bevágott széleket egymásra hajtogatjuk. Óvatosan a rétes alá nyúlva tepsibe helyezzük.

Miután a másik cipóval ugyanígy jártunk el, a rétest tojással megkenjük, és 200 fokra előmelegített (alsó-felső sütés) sütőben kb. 30 perc alatt aranybarnára sütjük.

Megjegyzés:

A receptet Buzási Erzsébet küldte be. Köszönjük!