Túrós kelt virág

Túrós kelt virág
Elkészítési idő
Értékelés
Elkészítés nehézsége közepesen bonyolult
Árkategória pénztárcabarát
Hozzávalók:
  • a tésztához:
  • 50 dkg finomliszt
  • 3 dkg friss élesztő
  • 5 dkg porcukor
  • 1 db tojás
  • 5 dkg olvasztott vaj
  • 3 dl tej
  • 1 pici só
  • a töltéshez:
  • 20 dkg tehéntúró
  • 5 dkg cukor
  • 2 evőkanál mazsola (el is maradhat)
  • ½
  • citrom reszelt héja
  • 1 evőkanál tejföl
  • a rózsák lekenéséhez:
  • 1 db felvert tojás
  • 50 dkg finomliszt
  • 3 dkg friss élesztő
  • 5 dkg porcukor
  • 1 db tojás
  • 5 dkg olvasztott vaj
  • 3 dl tej
  • 1 pici
  • 20 dkg tehéntúró
  • 5 dkg cukor
  • 2 evőkanál mazsola
  • ½ citrom reszelt héja
  • 1 evőkanál tejföl
  • 1 db tojás

Elkészítés:

Az élesztőt elmorzsoljuk,1 dl langyos tejben 1 teáskanál cukorral felfuttatjuk. A lisztet egy tálba szitáljuk, belekeverjük a sót, porcukrot, beleütjük a tojást is. A megkelt élesztőt hozzáadjuk, majd a többi kézmeleg tejjel kidagasztjuk. A végén hozzáadjuk az olvasztott margarint és szép szálasra dagasztjuk. Meleg helyen duplájára kelesztjük.

A töltelék hozzávalóit is összekeverjük.

A megkelt tésztát lisztezett deszkára borítjuk, 3 mm-esre kinyújtjuk. 10 cm-es linzer szaggatóval kiszúrjuk, 6 helyen bevágjuk a szélein, a közepébe túró tölteléket teszünk. A két szembe eső szirommal betakarjuk a tölteléket, majd a másik 4 szirmot ráigazítjuk.

Egy muffin formát olajjal kikenünk, a virágokat beletesszük és felvert tojással lekenjük. Még 20 percet kelesztjük és 200 fokra melegített sütőben szép pirosra sütjük.

(12 db sült ki belőle).

Megjegyzés:

A receptet Vass Lászlóné küldte be. Köszönjük!