Túrós kalács

Túrós kalács

Hozzávalók:

A tésztához:

  • 1 dkg élesztő
  • 1,5 dl tej
  • 5 dkg kristálycukor
  • 25 dkg finomliszt
  • 2 tojássárgája
  • 5 dkg vaj

A töltelékhez:

  • 5 dkg mazsola
  • 25 dkg túró
  • 10 dkg cukor
  • 1 tasak vaníliás cukor
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1 tojásfehérje

A tetejére:

  • 1 tojásfehérje
  • 5 dkg szeletelt mandula

Elkészítés:

Az élesztőt fél dl tejbe morzsoljuk, elkeverjük egy kiskanál cukorral, majd szórunk rá pici lisztet, és langyos helyen felfuttatjuk. A maradék lisztet, cukrot, csipetnyi sót, a tojássárgáját és a vajat beletesszük egy nagyobb tálba. Beleöntjük a felfutott élesztőt, és a maradék langyos tej hozzáadásával sima,csomómentes tésztává gyúrjuk. A tésztát alaposan kidagasztjuk, hogy jó levegős legyen. Langyos helyenkelesztjük,míg kétszer akkora nem lesz.

Elkészítés: A töltelékhez a mazsolát megmossuk. A túrót áttörjük, kikeverjük a cukorral, a vaníliás cukorral, a reszelt citromhéjjal és a mazsolával. A tojásfehérjéből kemény habot verünk, a túrós masszába forgatjuk, majd félretesszük. Ha megkelt a tészta, az edényben kicsit átgyúrjuk, majd kivesszük, lisztezett deszkára tesszük. Rákenjük a tölteléket. A tészta széleit behajtjuk, és a tésztát feltekerjük. A tetejét megkenjük a maradék tojásfehérjével, és megszórjuk a mandulával. Tepsibe tesszük, ott még 15-20 percen át kelesztjük. A sütőt 160 fokra előmelegítjük. A kalácsot a sütőben 40-50 percig sütjük.

Neked ajánljuk