Túrós-gyümölcsös szelet

Túrós-gyümölcsös szelet
Elkészítési idő
4,0 2 Értékelés
Elkészítés nehézsége egyszerű
Árkategória pénztárcabarát
Hozzávalók:
  • a tészta hozzávalói egy 24x34 cm-es tepsihez:
  • 12,5 dkg liszt (Nagyi süteményliszt)
  • 12,5 dkg porcukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 4 db tojás (nagy)
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 5 dkg vaj
  • 5 dkg étcsokoládé
  • csipet só
  • a túrós töltelékhez:
  • 50 dkg túró
  • 20 dkg porcukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 1 csomag vaníliás pudingpor
  • 2 dl víz
  • 1 citrom leve és reszelt héja
  • 3 dl Hulala (vagy habtejszín)
  • 10 g porzselatin + 0,5 dl víz
  • a gyümölcsös-zselatinos részhez:
  • 10 dkg áfonya
  • 2-3 db őszibarack
  • 2 csomag színtelen tortazselé
  • 12,5 dkg liszt
  • 12,5 dkg porcukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 4 db tojás (nagy)
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 5 dkg vaj
  • 5 dkg étcsokoládé
  • csipet
  • 50 dkg túró
  • 20 dkg porcukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 1 csomag vaníliás pudingpor
  • 2 dl víz
  • 1 db citrom leve és reszelt héja
  • 3 dl Hulala (vagy habtejszín)
  • 10 g porzselatin + 0,5 dl víz
  • 10 dkg áfonya
  • 2-3 db őszibarack
  • 2 csomag színtelen tortazselé

Elkészítés:

A vajat felolvasztjuk, majd kihűtjük. A csokoládét gőzfürdő fölött felolvasztjuk, majd szintén kihűtjük.

A keverőtálba tesszük a porcukrot, a vaníliás cukrot, a csipet sót és az egész tojásokat, majd robotgéppel jó habosra keverjük. Amikor már jó habos, állandó keverés mellett először hozzáadjuk a vajat, majd a csokoládét is (ekkor egy lágyabb masszát fogunk kapni). A lisztet összekeverjük a sütőporral, majd hozzászitáljuk a tojásos-cukros masszához. Ezután fakanállal óvatosan elkeverjük, összeforgatjuk.

A tepsit sütőpapírral kibéleljük, majd egyenletesen beleöntjük a tésztát. Közepesen meleg sütőbe tesszük, és kb. 20-25 percig (tűpróbáig) sütjük. (Én légkeverésnél 160 fokon, 20 percig sütöttem.) A sütőből kivéve pár percig a formában hagyjuk, majd rácsra helyezzük, és teljesen kihűtjük.

A pudingport simára keverjük a vízzel, majd állandó keverés mellett sűrűre főzzük. Ezután teljesen kihűtjük. A túrót villával összetörjük, majd hozzáadjuk a porcukrot, a vaníliás cukrot, a reszelt citromhéjat, és ízlés szerint citromlevet, majd simára keverjük. Ezután hozzáadjuk a teljesen kihűlt pudingot, és szintén simára keverjük. A vizet forráspontig melegítjük, majd a tűzről levesszük, hozzáadjuk a porzselatint, majd addig keverjük, amíg teljesen feloldódik, és langyosra hűl. Ezután hozzáöntjük a túrós keverékhez, és szintén simára keverjük. A Hulalát (vagy habtejszínt) kemény habbá verjük, majd apránként, fakanállal hozzákeverjük a túrós keverékhez. Ezután egyenletesen rákenjük a tepsiben lévő, teljesen kihűlt tésztára, majd egy pár órára a hűtőbe tesszük, hogy a túrós töltelék teljesen megdermedjen.

Az őszibarackot vékonyan felszeleteljük, az áfonyát folyó víz alatt megmossuk, majd papírtörlővel szárazra töröljük.

A süteményt a hűtőből kivesszük, majd ízlés szerint ráhelyezzük a felszeletelt őszibarackot és az áfonyát. A tortazselét a tasakon lévő leírás szerint elkészítjük, majd óvatosan a süteményre öntjük. Ezután visszatesszük a hűtőbe, hogy a zselatin teljesen megdermedjen a tetején.

Tálalás előtt a süteményt a hűtőből kivesszük, és ízlés szerint felszeleteljük, úgy kínáljuk.

Megjegyzés:

A receptet Kard Éva küldte be. Köszönjük!

Még több recept, konyhai praktika, videó a blikk.hu/recepttar oldalon. Ez is érdekelheti