Túrós batyu

Túrós batyu

Elkészítési idő

75 perc alatt elkészülő ételek

Elkészítés nehézsége

Egyszerű ételek

Árkategória

Pénztárcabarát ételek

Hozzávalók:

  • 800 g liszt
  • 4 dl tej
  • 2 db tojás
  • 1 db tojássárgája
  • 40 g friss élesztő
  • 250 g vaj szobahőmérsékletű
  • 100 g kristálycukor
  • 2 csomag vaníliás
  • cukor
  • csipetnyi só
  • *

a töltelékhez:

  • 700 g friss tehéntúró
  • 2 evőkanál búzadara
  • 4 csomag vaníliás cukor
  • 120 g cukor
  • 2 citrom reszelt héja
  • 2 db tojás
  • *

a kenéshez:

  • 1 db tojás (felvert)

Elkészítés:

Egy teáskanál kristálycukrot feloldunk 100 ml tejben, hozzáadjuk az élesztőt és meleg helyen felfuttatjuk. A lisztet átszitáljuk, elkavarjuk benne a sót, a kristály- és vaníliás cukrot.

A felfuttatott élesztőt, tojásokat, vajat és a tejet (fokozatosan!) hozzáadjuk a liszthez és elkezdjük összedolgozni. Addig dagasztjuk a tésztát, amíg leválik a kezünkről és nem tapad hozzá a tálhoz. Meleg helyen lefedve 30 percen át kelesztjük.

Amíg a tészta pihen, elkészítjük a tölteléket: A túrót villával áttörjük és belekeverjük a többi hozzávalót a tojásfehérjék kivételével. A tojások fehérjéit habbá verjük, azt is belekeverjük, utána hűtőbe tesszük.

A tésztát két részre osztjuk és külön-külön vékonyra nyújtjuk. Próbáljuk egyforma négyzetekre vágni a kinyújtott tésztát. Egyenként mindegyikbe egy kanál tölteléket rakjunk, majd a szemközti csúcsokat hajtjuk egymásra.

Minimum. 2 cm távolságra rakjuk őket a sütőpapírral bélelt tepsibe, a tetejüket tojássárgájával lekenjük. 180 fokra előmelegített sütőbe tesszük és aranybarnára sütjük. Porcukorral meghintve tálaljuk.

A receptet Botos Anna Mária küldte be. Köszönjük!

Neked ajánljuk