Túrós batyu Tünditől

Túrós batyu Tünditől

Elkészítési idő

90 perc alatt elkészülő ételek

Elkészítés nehézsége

Közepesen bonyolult ételek

Árkategória

Pénztárcabarát ételek

Hozzávalók:

a tésztához:

  • 25 dkg rétes liszt
  • 25 dkg finom liszt
  • kb. 1,5 dl langyos tej
  • 1 db tojás
  • 1 csipet só
  • 2,5 dkg élesztő
  • 8 dkg olvasztott margarin
  • 2 evőkanál cukor (púpozott)

A töltelékhez:

  • 45 dkg tehéntúró
  • 2 evőkanál tejföl
  • 2 evőkanál búzadara
  • kb. 5 evőkanál cukor (ízlés szerint)
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 maréknyi mazsola
  • 1 db tojás

A lekenéshez:

  • 1 db tojássárgája
  • 1 evőkanál tej

Elkészítés:

Egy mély tálba beleöntjük a kétféle lisztet, majd összekeverjük. A liszt közepébe mélyedést készítünk. A mélyedésbe beleöntünk a 0,5 dl langyos tejet, a tejbe egy csipet cukrot szórunk, majd belemorzsoljuk az élesztőt és a tejben az élesztőt ujjunkkal jól összekeverjük. Liszt széléről egy keveset szórunk az élesztős tejbe, majd megint jól összekeverjük. Letakarjuk és kb. 3-5 percet várunk, míg fel fut a kovászunk.

Hozzáadjuk a megmaradt 1 dl langyos tejet, az egész tojást, a sót, a cukrot, és az olvasztott margarint. Az egészet jól összegyúrjuk, hogy rugalmas, de nem ragacsos tésztát kapjunk (ha kell tegyünk hozzá még lisztet vagy tejet). Letakarjuk és kb. 1 órát pihentetjük, amíg duplájára nem nő.

Mialatt kel a tészta, elkészítjük a túrókrémet: a túrót egy villával szétnyomkodjuk, hozzáadjuk a tejfölt, a darát, a cukrot, a vaníliás cukrot, a mazsolát, majd a felvert egész tojást és az egészet jól összekeverjük.

Amikor megkelt a tészta, lisztezett, sík felületen finoman átgyúrjuk, és kb. félujjnyi vastagra kinyújtjuk, majd 8 x 8 cm-es kockákra vágjuk fel.

A tésztára 1 evőkanál túrókrémet teszünk, majd átlósan összefogjuk a tészta csücskeit és egyet csavarunk rajta.

Sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk, de nem szorosan egymás mellé. A sütőt 180 fokra bekapcsoljuk, amíg melegszik, addig a tészta tetejét lekenjük a tejjel kevert tojássárgájával.

Az előmelegített sütőbe tesszük – kb. 20 perc alatt megsül. A megsült és kihűlt batyukat megszórjuk porcukorral.

A receptet Tündi konyha küldte be. Köszönjük!

Neked ajánljuk