Túrós batyu Éva módra

Túrós batyu Éva módra

Elkészítési idő

90 perc alatt elkészülő ételek

Elkészítés nehézsége

Egyszerű ételek

Árkategória

Pénztárcabarát ételek

Hozzávalók:

20-22 db batyuhoz:

  • 50 dkg liszt
  • 2,5 dl tej
  • 1 db tojás
  • 3 evőkanál porcukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 mokkáskanál só
  • 6 dkg vaj
  • 2,5 dkg élesztő

A töltelékhez:

  • 50 dkg liszt
  • 2,5 dl tej
  • 1 db tojás
  • 3 evőkanál porcukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 mokkáskanál só
  • 6 dkg vaj
  • 2,5 dkg élesztő
  • 50 dkg túró
  • 4-5 evőkanál porcukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 2 evőkanál búzadara
  • 10 dkg mazsola
  • 1 citrom reszelt héja
  • 2 db tojás + a lekenéshez

Elkészítés:

A porcukrot alaposan összekeverjük a vaníliás cukorral, a tojással, a sóval, az olvasztott vajjal, és a langyos tejjel, majd beleöntsük a kenyérsütőgép üstjébe. Ezután rákanalazzuk a lisztet, és rámorzsoljuk az élesztőt. Elindítjuk a dagasztó programot, és megdagasztjuk a tésztát. (Természetesen gép nélkül is összeállíthatjuk.) A tésztát egy kilisztezett kelesztő tálba tesszük, majd langyos helyen kb. egy óra alatt a duplájára kelesztjük.

A túrót egy tálba tesszük, majd villával összetörjük. Ezután hozzáadjuk a porcukrot, a vaníliás cukrot, a reszelt citromhéjat, a tojások sárgáját, majd alaposan összekeverjük. Hozzáadjuk a búzadarát, a mazsolát, és szintén összekeverjük.

A tojások fehérjét csipet sóval kemény habbá verjük, majd apránként, hozzákeverjük a túrós masszához. Az elkészült tölteléket addig félretesszük, amíg a megkelt tésztát kinyújtjuk, és felvágjuk.

A megkelt tésztát lisztezett felületen kb. 0,5 cm vastagra nyújtjuk, majd kb. 10x10-es négyzetekre vágjuk fel. Ezután mindegyik közepére egy kanál túrós tölteléket teszünk, majd a tészta négy sarkát összefogva, majd megcsavarva, megformázzuk a batyukat.

Egy tepsit sütőpapírral kibélelünk, majd egymásmellé helyezzük az elkészült batyukat. Ezután konyharuhával letakarjuk, majd 30 perc alatt újra kelesztjük.

Mielőtt behelyeznénk a sütőbe, felvert egész tojással lekenjük a batyukat. Közepes hőmérsékleten kb. 20 perc alatt megsütjük. (Ha sütés közben nagyon kezdene pirulni a teteje, akkor sütőpapírral letakarjuk.)

A sütőből kivéve a tepsiben hagyjuk langyosra hűlni, majd óvatosan szétszedjük az esetleg összenőtt batyukat. Tálalás előtt kihűtjük, majd ízlés szerint megszórjuk porcukorral, és úgy kínáljuk.

Neked ajánljuk