Túrós batyu

Túrós batyu
Elkészítési idő
4,0 1 Értékelés
Elkészítés nehézsége egyszerű
Árkategória pénztárcabarát
Hozzávalók:
  • a tészta hozzávalói:
  • 25 dkg rétesliszt
  • 25 dkg finomliszt
  • 1,5 dl langyos tej
  • 1 db tojás
  • 1 csipet só
  • 2,5 dkg élesztő
  • 8 dkg olvasztott margarin
  • 2 evőkanál cukor (púpozott)
  • a töltelék hozzávalói:
  • 45 dkg tehéntúró
  • 2 evőkanál tejfel
  • 2 evőkanál búzadara
  • 5 evőkanál cukor (ízlés szerint)
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 marék mazsola
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1 db tojás
  • a lekenéshez:
  • 1 db tojássárgája
  • 1 evőkanál tej
  • 25 dkg rétesliszt
  • 25 dkg finomliszt
  • 1,5 dl langyos tej
  • 1 db tojás
  • 1 csipet
  • 2,5 dkg élesztő
  • 8 dkg olvasztott margarin
  • 2 evőkanál cukor (púpozott)
  • 45 dkg tehéntúró
  • 2 evőkanál tejfel
  • 2 evőkanál búzadara
  • 5 evőkanál cukor (ízlés szerint)
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 marék mazsola
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1 db tojás
  • 1 db tojássárgája
  • 1 evőkanál tej

Elkészítés:

Egy mély tálba beleöntjük a kétféle lisztet, majd összekeverjük. A liszt közepébe mélyedést készítünk. A mélyedésbe beleöntünk 0,5 dl langyos tejet, beleszórunk egy csipet cukrot, majd belemorzsoljuk az élesztőt. A tejben az élesztőt az ujjunkkal jól összekeverjük. A liszt széléről egy keveset szórunk az élesztős tejbe, majd megint jól összekeverjük. Letakarjuk és kb. 3-5 percet várunk, amíg fel fut a kovászunk. Utána beletesszük a megmaradt 1 dl langyos tejet, az egész tojást, a sót, a cukrot, és az olvasztott margarint. Az egészet jól összegyúrjuk, hogy egy rugalmas, de nem ragacsos tésztát kapjunk (ha kell, tegyünk hozzá még lisztet vagy tejet). Letakarjuk, és kb. 1 órát pihentetjük, amíg a duplájára nem nő.

A túrót egy villával szétnyomkodjuk, aztán hozzáadjuk a tejfölt, a darát, a cukrot, a vaníliás cukrot, mazsolát, majd a felvert egész tojást. Az egészet jól összekeverjük.

Amikor megkelt a tészta, lisztezett, sík felületen finoman átgyúrjuk és kb. félujjnyi vastagra kinyújtjuk, majd 8x8 cm-es kockákra felvágjuk.

A tésztára túrókrémet teszünk (én 1 evőkanál túrót tettem), majd átlósan a tészta csücskeit összefogjuk és egyet csavarunk rajta. Sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk, de nem szorosan egymás mellé.

A sütőt 180 fokra bekapcsoljuk, amíg melegszik addig a tészta tetejét lekenjük a tejjel kevert tojássárgájával, utána betesszük az előmelegített sütőbe és kb. 20 perc alatt megsütjük. A megsült és kihűlt batyukat megszórjuk porcukorral.

Megjegyzés:

A receptet Buzási Lászlóné küldte be. Köszönjük!