Túrómousse-torta sárgabarackkal

Túrómousse-torta sárgabarackkal
Elkészítési idő
Értékelés
Elkészítés nehézsége egyszerű
Árkategória pénztárcabarát
Hozzávalók:
  • a kakaós piskótához:
  • 4 egész tojás
  • 3 evőkanál kristálycukor
  • 1 evőkanál barna cukor
  • 1 evőkanál olaj
  • 4 evőkanál víz
  • 4 evőkanál liszt
  • 4 evőkanál darált dió
  • 1 púpos evőkanál keserű holland kakaó
  • fél csomag sütőpor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • csipet só
  • a sárgabarackos réteghez:
  • 500 g sárgabarack
  • 150 g kristálycukor
  • 200 ml víz
  • 2 csomag vaníliás pudingpor (főzős)
  • a túróhabhoz:
  • 250 g túró
  • 250 g mascarpone
  • 200 g tejszín
  • 1 db vaníliás cukor
  • 250 g porcukor
  • 5 g porzselatin
  • a tetejére:
  • 200 g tejszínhab
  • 2-3 db sárgabarack
  • mentalevél
  • 4 egész tojás
  • 3 evőkanál kristálycukor
  • 1 evőkanál barna cukor
  • 1 evőkanál olaj
  • 4 evőkanál víz
  • 4 evőkanál liszt
  • 4 evőkanál darált dió
  • 1 púpos evőkanál keserű holland kakaó
  • fél csomag sütőpor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • csipet
  • 500 g sárgabarack
  • 150 g kristálycukor
  • 200 ml víz
  • 2 csomag vaníliás pudingpor (főzős)
  • 250 g túró
  • 250 g mascarpone
  • 200 g tejszín
  • 1 db vaníliás cukor
  • 250 g porcukor
  • 5 g porzselatin
  • 200 g tejszínhab
  • 2-3 db sárgabarack
  • mentalevél

Elkészítés:

A tojásokat szétválasztjuk, a sárgájához hozzáadjuk a cukor felét, a vizet habosra verjük. A tojásfehérjét elkezdjük a csipet sóval felverni, amikor felhabosodik apránként hozzáadjuk a megmaradt cukrot és kemény habot verünk.

A habosra felvert tojássárgájához hozzáadjuk a sütőporos lisztet, a vaníliás cukrot, a kakaót és a darált diót, majd jól összekeverjük. Ezután veszünk ki a tojásfehérje habból, fellazítjuk vele a tésztát, majd a többi habot körkörös mozdulatokkal apránként forgatjuk bele, nehogy törjön a hab. Kikenünk egy 23 cm átmérőjű tortaformát olajjal, az alját kibéleljük sütőpapírral. A piskóta masszát beöntjük a tortaformába és elsimítjuk. 180 fokra előmelegített sütőbe toljuk és 12-15 perc alatt megsütjük.

A sárgabarackot kimagozzuk, felkockázzuk. Beleszórjuk egy lábasba, öntünk rá annyi vizet, amennyi éppen ellepi, és megfőzzük. Ha már puha, 200ml hideg vízben elkeverjük a pudingporokat, ráöntjük a cukorral együtt és sűrűre főzzük. Kevergetve kihűtjük.

A mascarponéhoz hozzáadjuk a porcukrot, vaníliás cukrot, és habosra keverjük. Beleforgatjuk az áttört túrót, alaposan összekeverjük (simára), beleforgatjuk a feloldott zselatint. Végezetül a tejszínhabbal fellazítjuk.

Összeállítjuk a tortát: a kakaós piskótát egy tortatartóra tesszük, rákenjük a túróhab felélt. Ha már picit megdermedt jöhet rá a pudingos sárgabarack, majd annak a tetejére a maradék túróhab. Hideg helyen legalább 2 órát dermesztjük.

Tálalás előtt tejszínhab rózsákkal, barackszeletekkel, zöld levélkével díszítjük.

Megjegyzés:

A receptet Szekeres Lajosné Klári küldte be. Köszönjük!