Túrókrémes torta gyömbéres szőlőraguval

Túrókrémes torta gyömbéres szőlőraguval

Elkészítési idő

60 perc alatt elkészülő ételek

Elkészítés nehézsége

Közepesen bonyolult ételek

Árkategória

Közepesen költséges ételek

Hozzávalók:

a ropogós tésztához:

  • 8 db réteslap
  • 5 dkg vaj
  • 1 db tojás

a túrókrémhez:

  • 25 dkg túró
  • 4 db tojássárgája
  • 1,5 dl tej (2,8 %-os)
  • 3,5 dl habtejszín (v. Hulala)
  • 15 dkg porcukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 10 g porzselatin
  • 0,5 dl víz
  • 4 dkg étkezési keményítő
  • 1 citrom reszelt héja

a gyömbéres szőlőraguhoz:

  • 1-2 fürt szőlő
  • 2 evőkanál méz
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 teáskanál frissen reszelt gyömbér
  • 1 dl édes fehérbor
  • 1/2 citrom leve
  • 1 teáskanál étkezési keményítő + pici víz

Elkészítés:

Két réteslapot helyezzünk egymásra, majd tegyük rá egy sütőpapírra. Ezután kenjük le először olvasztott vajjal, majd az előzőleg villával kissé felvert egész tojással. A lekent tésztára ezután helyezzünk rá szintén két réteslapot, majd tegyünk rá egy 26 cm-es tortaformát, és éles késsel vágjuk körbe.

Ezután tenyérrel kicsit nyomkodjuk le, majd szintén kenjük le olvasztott vajjal, majd egész tojással. Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd 180 fokon süssük szép pirosra, ropogósra. Ezután vegyük ki a sütőből, és hűtsük ki egészen. A maradék réteslapokkal is így járjunk el.

A túrókrémhez a tojássárgákat keverjük habosra a porcukorral, a vaníliás cukorral, és egy csipet sóval. A keményítőt keverjük simára egy kevés tejjel. A maradék tejet keverjük össze 1,5 dl tejszínnel, majd melegítsük forráspontig. Amikor elkezd forrni, állandó keverés mellett, csorgassuk hozzá a keményítős keveréket, majd szintén forraljuk fel. Ezután vegyük le a tűzről és állandó keverés mellett, öntsük a forró tejszínes-tejet a habosra kevert tojássárgához, majd keverjük simára.

A vizet melegítsük forráspontig, majd vegyük le a tűzről, adjuk hozzá a porzselatint, és addig keverjük, míg a zselatin teljesen feloldódik, és langyosra hűl. Ezután a zselatint keverjük hozzá a tejszínes-tojássárgás keverékhez, és hűtsük éppen csak langyosra, majd keverjük hozzá a túrót, és a reszelt citromhéjat. Ezután hűtsük ki teljesen.

A maradék habtejszínt (v. Hulalát) verjük fel kemény habbá, majd apránként keverjük hozzá a túros masszához. Egy 24 cm-es tortaformát béleljünk ki sütőpapírral, majd helyezzük bele az egyik tésztalapot. Ezután kanalazzuk rá a habos-túrós krémet, és simítsuk el egyenletesen. Végül helyezzük a krém tetejére a másik tésztalapot, majd helyezzük be legalább 2 órára a hűtőbe, hogy a túrós-krém teljesen megdermedjen.

A szőlőszemeket vágjuk félbe, majd ízlés szerint magozzuk ki. (mivel nekem elég apró szemű volt a szőlő, így nem magoztam ki) Egy serpenyőbe melegítsük habosra a mézet, majd öntsük fel a borral. Ezután adjuk hozzá a reszelt gyömbért, a vaníliás cukrot, a citrom levet, és kevergetve főzzük pár percig, majd szűrjük le. Ezután tegyük vissza a tűzre, majd adjuk hozzá a félbevágott, kimagozott szőlőszemeket és pároljuk 1-2 percig.

A keményítőt keverjük simára egy pici vízzel, majd öntsük hozzá a szőlőhöz. Egy keverőkanállal óvatosan keverjük össze, majd pár pillanat alatt sűrítsük be. Tálalás előtt vegyük ki a tortát a hűtőből, ízlés szerint szórjuk meg porcukorral, majd éles késsel szeleteljük fel. Ezután helyezzük a tortaszeletet tányérra, majd kanalazzuk köré a szőlőragut, és úgy kínáljuk.

A receptet Kard Éva küldte be. Köszönjük!

Neked ajánljuk