Túrógombóc

Túrógombóc

Elkészítési idő

60 perc alatt elkészülő ételek

Elkészítés nehézsége

Egyszerű ételek

Árkategória

Pénztárcabarát ételek

Hozzávalók:

16-17 gombóchoz:

  • 45 dkg tehéntúró (félzsíros)
  • 1,5 dl búzadara
  • 2 db tojás (nagy)
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 evőkanál porcukor
  • nagy csipet só
  • 1/2 citrom reszelt héja

a pirított zsemlemorzsához:

  • kb. 15 dkg zsemlemorzsa
  • 2-3 evőkanál olaj

Elkészítés:

A túrót villával alaposan összetörjük, majd hozzáadjuk a búzadarát, a porcukrot, vaníliás cukrot, egy nagy csipet sót, a reszelt citromhéjat, és alaposan összekeverjük. Ezután hozzáadjuk az egész tojásokat, majd alaposan összekeverjük. (Egy lágyabb masszát fogunk kapni.)

Ezután a tálat egy fóliával letakarjuk, majd éjszakára (vagy pár órára) a hűtőbe tesszük, hogy a búzadara magába szívja a nedvességet.

Főzés előtt vegyük a masszát a hűtőből kivesszük, majd vizes kézzel gombócokat formázunk belőle. Egy edénybe vizet öntünk (bőségesen), majd forráspontig melegítjük. Ekkor óvatosan beletesszük a gombócokat, majd a hőfokot lejjebb vesszük, és a gyöngyöző vízben pár perc alatt készre főzzük. (Ne kevergessük főzés közben, mert szétmennek a gombócok!)

Amikor puhára főttek a gombócok, egy szűrővel kiszedjük a vízből, majd lecsepegtetjük, és beleforgatjuk az előzőleg elkészített pirított zsemlemorzsába.

Ehhez egy serpenyőbe öntjük az olajat, majd hozzáadjuk a zsemlemorzsát, és kisebb lángon, állandó keverés mellett szép barnára pirítjuk. (Vigyázzunk, mert a zsemlemorzsa gyorsan pirul, nehogy megégjen!)

Az elkészült gombócokat alaposan beleforgatjuk a zsemlemorzsába, majd tálalásig melegen tartjuk. Tálaláskor az elkészült túrógombócot megszórjuk fahéjas porcukorral és tejföllel, úgy kínáljuk.

A receptet Kard Éva küldte be. Köszönjük!

Neked ajánljuk