Túrógombóc eperraguval

Túrógombóc eperraguval
Elkészítési idő
Értékelés
Elkészítés nehézsége egyszerű
Árkategória közepesen költséges
Hozzávalók:
  • 1 rúd vanília
  • 50 dkg tehéntúró
  • 4 evőkanál cukor
  • 2 tojás
  • 2 evőkanál vaj
  • 4 evőkanál zsemlemorzsa
  • 1/2 mokkáskanál őrölt fahéj
  • 4 evőkanál búzadara
  • 1 citrom reszelt héja
  • a morzsához:
  • 3 dkg vaj
  • 10 dkg zsemlemorzsa
  • 1 evőkanál cukor
  • 1 kávéskanál őrölt fahéj
  • a raguhoz:
  • 50 dkg rebarbara
  • 25 dkg eper
  • 1 marék mentalevél
  • 5 dkg porcukor
  • 5 dkg vaj
  • 1 rúd vanília
  • 50 dkg tehéntúró
  • 4 evőkanál cukor
  • 2 db tojás
  • 2 evőkanál vaj
  • 4 evőkanál zsemlemorzsa
  • 1/2 mk. őrölt fahéj
  • 4 evőkanál búzadara
  • 1 citrom reszelt héja
  • 3 dkg vaj
  • 10 dkg zsemlemorzsa
  • 1 evőkanál cukor
  • 1 kávéskanál őrölt fahéj
  • 50 dkg rebarbara
  • 25 dkg eper
  • 1 marék mentalevél
  • 5 dkg porcukor
  • 5 dkg vaj

Elkészítés:

A vaníliát kettévágjuk, pépjét kikaparjuk. A gombóchoz a túrót a vaníliapép felével, a cukorral és a tojásokkal kikeverjük. Hozzáadjuk a vajat, a zsemlemorzsát, a fahéjat, a búzadarát, a citromhéjat, és hideg helyen 30 percet pihentetjük.

A túrós masszából gombócokat formálunk, és gyöngyöző, nem lobogó, enyhén sós vízben addig főzzük, amíg a gombócok a feljönnek a víz felszínére.

A vajon megpirítjuk a zsemlemorzsát és a gombócokat a morzsába forgatjuk. Cukorral és őrölt fahéjjal megszórjuk.

A raguhoz a rebarbarát és az epret megtisztítjuk, feldaraboljuk. A mentaleveleket leöblítjük, összevagdaljuk. A sütőt 150 °C-ra előmelegítjük. A rebarbarát és az epret tűzálló tálba tesszük, megszórjuk a mentával, hozzáadjuk a maradék vaníliapépet, a cukorra édesítjük. Kis darabokban rávagdaljuk a vajat, és a 15-20 percre a sütőbe tesszük, hogy egy kicsit megpárolódjanak a gyümölcsök, de ne essenek teljesen össze. A gombócokkal tálaljuk.