Túró Rudi torta

Túró Rudi torta

Elkészítési idő

60 perc alatt elkészülő ételek

Elkészítés nehézsége

Közepesen bonyolult ételek

Árkategória

Közepesen költséges ételek

Hozzávalók:

a piskótához:

  • 8 db tojás
  • 4 evőkanál cukrozatlan kakaópor
  • 4 evőkanál finomliszt
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 1 csipet só
  • 8 evőkanál cukor (kristály)

a krémhez:

  • 50 dkg tehéntúró
  • 15 dkg porcukor
  • 1 csomag bourbon vaníliás cukor
  • 2 kávéskanál vanília aroma
  • 1 dl víz
  • 12 g zselatin (1 tasak por)
  • 3 dl habtejszín

a dekorációhoz:

  • 5 db túró rudi (óriás)
  • 180 g étcsokoládé
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 0,25 dl habtejszín (1-2 evőkanál - csokitól függően lehet, hogy több kell)
  • 1 evőkanál dekorgyöngy

Elkészítés:

A piskótához a tojásokat szétválasztjuk, a sárgáját a cukorral fehéredésig keverjük, a fehérjét pedig 1 evőkanál cukorral kemény habbá verjük.

A sárgájához hozzáadjuk a sót, a sütőporral és kakaóporral elkevert lisztet, és csomómentesre keverjük. Ehhez a masszához először hozzáadunk 1-2 kanál tojáshabot, így lágyítjuk a masszát, a többi habot pedig óvatosan hozzáforgatjuk.

A tésztát sütőpapírral kibélelt tortaformába kanalazzuk, majd 180 fokra előmelegített sütőben kb. 25-30 perc alatt tűpróbáig sütjük. Sütés után hagyjuk kihűlni, majd középen kettévágjuk.

A krémhez a túrót áttörjük, a tejszínt egy kanál cukorral remegős habbá verjük. A túróhoz hozzákeverjük az átszitált porcukrot és a vaníliás cukrot, valamint a vanília aromát. Ekkor a vízben oldódásig melegítjük a zselatinport, és ezt is a túrós keverékhez adjuk, majd hozzáadjuk a felvert habtejszínt is.

A félbevágott piskótalapok közé töltjük a túrókrémet, a maradékkal pedig bevonjuk a tetejét és az oldalát is, ha van kedvünk, nyomózsákkal csinos mintát is rajzolhatunk a peremére, hogy később ne tudjon lefolyni a csokimáz róla. Néhány órára berakjuk a hűtőbe, hogy szépen összeálljon.

Kivesszük a hűtőből a Túró Rudikat és hagyjuk, hogy szobahőmérsékletűre melegedjenek (különben törik), majd meleg vízbe mártott késsel ferdén kettévágjuk őket. A csokimázhoz apró darabokra törjük a csokoládét, hozzáadjuk az olajat és a habtejszínt, majd lassú tűzön folyamatos kevergetés mellett megolvasztjuk, végül a torta tetejére öntjük, és szépen elegyengetjük. Amikor már nem forró a máz, óvatosan beleültetjük a félbevágott rudikat, és megszórjuk ízlés szerint dekorcukorral.

A receptet Marton Anikó küldte be. Köszönjük!

Neked ajánljuk