Túró nudli

Túró nudli
Elkészítési idő
Értékelés
Elkészítés nehézsége pofonegyszerű
Árkategória pénztárcabarát
Hozzávalók:
  • a nudlihoz:
  • 25 dkg túró
  • 10 dkg teavaj
  • kb. 10 dkg liszt
  • 1 evőkanál porcukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1 db tojás
  • csipet só
  • *
  • a pirított zsemlemorzsához:
  • 10 dkg zsemlemorzsa
  • 3-4 evőkanál étolaj
  • 25 dkg túró
  • 10 dkg teavaj
  • 10 dkg liszt
  • 1 evőkanál porcukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 db citrom reszelt héja
  • 1 db tojás
  • csipet
  • *
  • 10 dkg zsemlemorzsa
  • 3-4 evőkanál étolaj

Elkészítés:

A vajat felolvasztjuk, majd visszahűtjük. A túrót egy tálba tesszük és villával alaposan összetörjük. Ezután hozzáadjuk a lisztet, a porcukrot és a vaníliás cukrot, az egész tojást, az olvasztott és visszahűtött vajat, és a reszelt citromhéjat, majd összegyúrjuk a tésztát (amennyiben szükséges, adjunk hozzá még annyi lisztet, hogy már ne ragadjon a kezünkhöz, és könnyen formázható legyen).

Ezután a tésztát lisztezett felületen kicsit vastagra, kinyújtjuk, majd kb. 2 cm-es csíkokra vágjuk fel. Ezután a tésztacsíkokat szintén kb. 1 cm-es darabokra vágjuk, majd a két tenyerünk között megformázzuk a nudlikat.

Az elkészült nudlikat ezután forrásban lévő vízbe tesszük, majd megvárjuk, amíg feljönnek a víz tetejére, és még pár percig főzzük. (Közben vegyünk ki egyet és kóstoljuk meg, hogy megfőtt-e, nehogy túlfőzzük.) A készre főtt nudlit szűrőkanállal a vízből kivesszük, alaposan lecsepegtetjük, majd beleforgatjuk a pirított zsemlemorzsába.

Az olajat felmelegítjük, majd hozzáadjuk a zsemlemorzsát. Ezután állandó kevergetés mellett, hogy meg ne égjen, aranybarnára pirítjuk, majd a tűzről levesszük, és hűlni hagyjuk. Amikor a zsemlemorzsa már kissé lehűlt, hozzáadjuk a lecsepegtetett nudlit, majd összekeverjük, -forgatjuk. Tálalásig melegen tartjuk.

Tálaláskor a nudlit tányérra szedjük, ízlés szerint megszórjuk fahéjas porcukorral, úgy kínáljuk. (Én a fahéjas porcukorral szórás mellett még meggylekvárt is kínáltam hozzá.)

Megjegyzés:

A receptet Kard Éva küldte be. Köszönjük!

Még több recept, konyhai praktika, videó a blikk.hu/recepttar oldalon. Ez is érdekelheti