Tündérsüti

Tündérsüti

Elkészítési idő

75 perc alatt elkészülő ételek

Elkészítés nehézsége

Egyszerű ételek

Árkategória

Pénztárcabarát ételek

Hozzávalók:

kb. 30 szelethez:

a tésztához:

  • 50 dkg liszt
  • 1 csomag sütőpor
  • 25 dkg puha margarin
  • 20 dkg porcukor
  • 5 tojássárgája

a töltelékhez:

  • 5 dl tej
  • 8 evőkanál kristálycukor
  • 2 csomag puncs ízű főzős pudingpor
  • 1 nagy pohár (450 g) tejföl
  • 5 tojásfehérje
  • 1/2 citrom reszelt héja
  • 1 evőkanál rum vagy rumaroma

Elkészítés:

Először a töltelékhez a tejből, a cukorból és a pudingporból a csomagolás szerint sűrű pudingot főzünk. Még melegen hozzákeverjük a tejfölt. A tojásfehérjékből kemény habot verünk, amit hozzákeverünk a tejfölös pudinghoz, vigyázva, hogy ne törjük össze a habot. Ha kész, a citrom héjával és a rummal ízesítjük.

A tésztához elkeverjük a lisztet a sütőporral. Gépi habverővel habosra verjük a margarint a cukorral, majd egyesével hozzáadjuk a tojássárgákat. Utána hozzáadjuk a lisztes keveréket és kézzel lágy, de formázható tésztát gyúrunk.

A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra. A tészta 40%-át kicsit félretesszük. A másik, nagyobbik cipót egy sütőpapíron, lisztezett sodrófával kinyújtjuk egy 24x38-as tepsi méretére. Ha egyenletes vastagságú, akkor átemeljük a tepsire. Ráöntjük a tölteléket, és a sütőben kb. 30 percig sütjük.

Közben a tetejére 2 mm vékonyra kinyújtjuk a tésztát, és rácsot készítünk a tészta tetejére. Egymás alatt-fölött bújtassuk át a csíkokat! Fél óra sütés után a rácsot óvatosan a süteményre emeljük (vagy ilyenkor rácsozzuk be vele a tészta tetejét), és további 10 percig sütjük. Mikor megsült a töltelék még képlékenynek tűnik, de hűlés közben megszilárdul. Tálaláskor porcukorral szórjuk meg.

Nem csak a neve szép, finom is. Ez a rácsos süti lesz a család kedvence.

Fotó: RAS / Recepttár

Neked ajánljuk