Töltött káposzta

Töltött káposzta
Elkészítési idő
3,0 1 Értékelés
Elkészítés nehézsége egyszerű
Árkategória pénztárcabarát
Hozzávalók:
  • a töltelékhez:
  • 1 kg sertéshús (dagadó vagy vegyes hús)
  • 10 dkg rizs
  • 2 gerezd fokhagyma
  • őrölt fekete bors
  • pirospaprika
  • egy kisebb fej savanyú káposzta
  • a rántáshoz:
  • kevés zsiradék
  • 2 evőkanál liszt
  • a tálaláshoz:
  • tejföl
  • 1 kg sertéshús (dagadó vagy vegyes hús)
  • 10 dkg rizs
  • 2 gerezd fokhagyma
  • őrölt fekete bors
  • pirospaprika
  • egy kisebb fej savanyú káposzta
  • kevés zsiradék
  • 2 evőkanál liszt
  • tejföl

Elkészítés:

A darált húshoz hozzáadjuk az összetört fokhagymát, sót, borsot, pirospaprikát és a megmosott rizst. (Sózásnál a rizsre is gondoljunk, a borsot se sajnáljuk a tölteléktől.) Jól összegyúrjuk. Jó ha összeállítás után egy pár órát áll a töltelék.

A káposztát leveleire szedjük, ha szükséges kimossuk. Megtöltjük a hússal, feltekerjük. A maradék káposzta leveleit felvágjuk, és az edény aljára tesszük. Ráhelyezzük a megtöltött káposztákat, majd annyi vizet öntünk rá, hogy ellepje. Először nagyobb lángon, majd mérsékeltebb tűzön főzzük.

Rántást készítünk: a zsiradékot megmelegítjük, a lisztet megpirítjuk benne. A káposzta megfőtt levéből teszünk a rántáshoz, összekeverjük és ráöntjük a káposztára. Jól összeforraljuk.

(Ha cserépedényben készítjük, ugyan így járunk el, csak hideg sütőbe tesszük az edényt, és 180 fokra állítjuk a hőfokot, majd mérsékeljük 150 fokra, amikor felfőtt.)

Tejföllel tálaljuk.

Megjegyzés:

A receptet Kiss Imréné küldte be. Köszönjük!