Töltött káposzta

Töltött káposzta
Elkészítési idő
Értékelés
Elkészítés nehézsége közepesen bonyolult
Árkategória pénztárcabarát
Hozzávalók:
  • 70 dkg savanyú káposzta
  • 40 dkg savanyított káposztalevelek
  • 60 dkg sertés és marhahús darálva
  • 2 dl rizs
  • 1 kisebb fej vöröshagyma lereszelve
  • 3-4 gerezd fokhagyma reszelve
  • 1 egész tojás
  • 1 szál házi füstölt kolbász
  • 10 dkg füstölt szalonna
  • őrölt bors vagy szemes bors
  • 1 teáskanál pirospaprika
  • 2 evőkanál liszt
  • 1-2 db paprika
  • őrölt kömény
  • 1-2 db babérlevél
  • 3 dl házilag elrakott paradicsomlé vagy helyette paradicsompüré
  • a rántáshoz:
  • 1 evőkanál zsír
  • 3 evőkanál liszt
  • pirospaprika
  • 70 dkg savanyú káposzta
  • 40 dkg savanyított káposztalevelek
  • 60 dkg sertés és marhahús darálva
  • 2 dl rizs
  • 1 kisebb fej vöröshagyma lereszelve
  • 3-4 gerezd fokhagyma reszelve
  • 1 egész tojás
  • 1 szál házi füstölt kolbász
  • 10 dkg füstölt szalonna
  • őrölt bors vagy szemes bors
  • 1 teáskanál pirospaprika
  • 2 evőkanál liszt
  • 1-2 db paprika
  • őrölt kömény
  • 1-2 db babérlevél
  • 3 dl házilag elrakott paradicsomlé vagy helyette paradicsompüré
  • 1 evőkanál zsír
  • 3 evőkanál liszt
  • pirospaprika

Elkészítés:

Ha nyers füstölt húsunk van, akkor érdemes előbb egy kicsit megfőzni, nem csak a hús miatt, hanem mert a káposzta főzésénél a füstölt levet felhasználhatjuk (érdemes).

Amíg fő, elkészítjük a tölteléket: a vöröshagymát megpucoljuk, felaprítjuk, kevés olajon üvegesre pirítjuk. Egy tálba beletesszük a darált húst, hozzáadjuk az üvegesre pirított hagymát, zúzott fokhagymát, pirospaprikát, sót. Alaposan összedolgozzuk, majd a rizst is hozzákeverjük. Közepes rudacskákat vagy gombócot formázunk belőle és az átmosott káposzta levelekbe tesszük. Ráhajtjuk a levelet és felcsavarjuk, mint a palacsintát. A széleit érdemes jó szorosan csavarni, és alaposan bedugdosni a belsejébe, hogy ne essen szét, de amúgy belül egy picit legyen laza, mert a rizs beledagad. Ezt a műveletet addig folytatjuk, amíg káposztalevelünk, illetve töltelékünk van.

A tölteléket annyi sós vízben, amennyi épphogy ellepi, feltesszük a tűzhelyre és félkészre főzzük. (Érdemes egy-két gombócot „pucéran” belerakni, hogy a végén meg tudjuk kóstolni, mikor puha a rizs.)

Amíg ezek főnek, a káposztát kinyomkodjuk és megkóstoljuk. Ha túl savanyúnak érezzük, kicsit át lehet mosni vízzel, de csak óvatosan, nehogy vízízű legyen.

Ha a töltelék és a füstölt hús félkész, akkor egy másik edényben összeállítjuk a káposztát. Rétegesen dolgozunk, alulra aprókáposztát, rá tölteléket, füstölt husit, kolbászt, babérlevelet, egész borsot, a tetejére pedig megint aprókáposztát teszünk. Az egészet felöntjük füstölt lével és a töltelékfőző lével. (A füstölt levet érdemes előtte megkóstolni, ha túl erős, nem kell mind. A káposztára csak annyi levet öntsünk, hogy éppen ellepje, mert különben túl leveses lesz.) Közepes lángon, kb. fél óra hosszat főzzük, ezalatt oda kell figyelni, nehogy elfőjön a leve. Ha elfő, pótoljuk: öntsünk rá még a füstölt vagy töltelékfőző léből, de ennek hiányában sima víz is megfelel.

Ha már szinte teljesen készen van, akkor berántjuk, de előtte ki kell szedni a töltelékeket.

A rántáshoz 2 közepes fakanálnyi lisztet a zsíron zsemleszínűre pirítunk, majd lehúzva a tűzről, belekeverünk 1 kanál piros paprikát. Ehhez folyamatos keverés mellett adagoljuk a káposzta levét, és amikor már híg a rántás, akkor óvatosan, folyamatos keverés mellett öntjük a káposztához. A rántással még pár percet főzzük a káposztát, majd mikor kész, visszarakjuk bele a töltelékeket.

Tálaláskor pici tejfölt csorgatunk rá.

Megjegyzés:

A receptet Vass Lászlóné küldte be. Köszönjük!