Tökmaggombóc zelleres-hagymás-mustáros mártással

Tökmaggombóc zelleres-hagymás-mustáros mártással

Elkészítési idő

60 perc alatt elkészülő ételek

Elkészítés nehézsége

Egyszerű ételek

Árkategória

Pénztárcabarát ételek

Hozzávalók:

A gombóchoz:

  • 20 dkg tökmag
  • 25 dkg toast kenyér
  • 4 tojás
  • 2 dl tej
  • 8 dkg olvasztott vaj
  • bors

A mártáshoz:

  • 1 evőkanál vaj
  • 1 szál sárgarépa
  • 1 szál angolzeller
  • fél fej hagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 szál rozmaring
  • 2 dl fehérbor
  • 1 dl zöldségleves
  • 2 dl tejszín
  • 3 evőkanál dijoni magos mustár
  • 3 evőkanál csipkebogyólekvár
  • 1 teáskanál étkezési keményítő

Elkészítés:

A tökmagot egy serpenyőben megpirítjuk, majd konyha aprítógéppel durvára vágjuk. A kenyeret a konyha aprítóban morzsásra őröljük. A tojásokat a tejjel, sóval és borssal felverjük, az olvasztott vajjal, a kenyérmorzsával és a tökmaggal összedolgozzuk. 12 gombócot formázunk belőle, és sós, forró vízben kifőzzük.

A mártáshoz a zöldségeket megtisztítjuk, kisebb darabokra vágjuk. A vajon a rozmaringgal megpirítjuk, felengedjük a fehérborral és a zöldséglével, majd fél órát főzzük. Leszűrjük, hozzáöntjük a tejszínt és a mustárt, és kevés vízzel elkevert keményítővel besűrítjük.

A gombócokat a mustáros mártással és a csipkebogyólekvárral tálaljuk.

Neked ajánljuk