Tiroli rétes

Tiroli rétes
Elkészítési idő
Értékelés
Elkészítés nehézsége közepesen bonyolult
Árkategória pénztárcabarát
Hozzávalók:
  • 3 rúdhoz:
  • 20 dkg finom liszt
  • 10 dkg rétesliszt
  • 3 dkg zsír
  • 1 dl tejföl
  • 1 db tojás
  • 1 dl langyos víz
  • 1 kiskanálnyi ecet
  • csipet só
  • 12 dkg vaj (olvasztott)
  • 10 dkg finom liszt
  • a túrós töltelék körülbelül 1 rúdhoz:
  • 30 dkg túró
  • 1 evőkanál tejföl
  • 2 evőkanál porcukor (ízlés szerint)
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 citrom reszelt héja
  • 5 dkg mazsola
  • a barackos-túrós töltelékhez:
  • 30 dkg túró
  • 1 evőkanál porcukor (ízlés szerint)
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 citrom reszelt héja
  • 3 fél barackbefőtt (felkockázva, lecsepegtetve)
  • az almáshoz:
  • 50 dkg házi almapüré vagy dinsztelt alma
  • 20 dkg finom liszt
  • 10 dkg rétesliszt
  • 3 dkg zsír
  • 1 dl tejföl
  • 1 db tojás
  • 1 dl langyos víz
  • 1 kiskanálnyi ecet
  • csipet
  • 12 dkg vaj (olvasztott)
  • 10 dkg finom liszt
  • 30 dkg túró
  • 1 evőkanál tejföl
  • 2 evőkanál porcukor (ízlés szerint)
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 citrom reszelt héja
  • 5 dkg mazsola
  • 30 dkg túró
  • 1 evőkanál porcukor (ízlés szerint)
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 citrom reszelt héja
  • 3 fél barackbefőtt (felkockázva, lecsepegtetve)
  • 50 dkg házi almapüré vagy dinsztelt alma

Elkészítés:

Első lépésként a langyos vizet összekeverjük az ecettel. A liszteket (10 és 20 dkg) és a sót is összekeverjük, majd hozzáadjunk 3 dkg zsírt, tejfölt és a tojást, valamint az ecetes vízből is egy kevéskét. A tésztát összegyúrjuk, és ha úgy érezzük, hogy nem elég lágy, adunk hozzá még egy kis vizet. (A végén egy könnyen nyújtható tésztát kell kapnunk, az ecetes vízből nem feltétlenül kell az összes.)

A 12 dkg vajat felolvasztjuk, és csomómentesre keverjük a 12 dkg liszttel. Kicsit visszahűtjük, hogy a lekenéshez tudjuk használni.

A tésztát vékonyra kisodorjuk, majd lekenjük az előzőleg elkészített lisztes vajas keverékkel, majd feltekerjük, és 30 percre a fagyasztóba tesszük. Miután lehűlt a tésztánk, könnyebben fogjuk nyújtani.

A tésztát 3 részre vágjuk úgy, hogy egy kis darabkát hagyjunk majd a tetejére díszítésnek, majd ezeket olyan vékonyra nyújtjuk, amilyen vékonyra csak tudjuk.

A töltelék hozzávalóit összekeverjük. Az első kinyújtott lapot megszórjuk morzsával vagy darált keksszel. A közepére hosszú sávban a tölteléket ráhalmozzuk, a tészta két szembe eső oldalát ráfordítjuk és sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük.

Felvert tojással lekenjük a tetejét. A kis darab tésztát is jó vékonyra kinyújtjuk. Derelye vágóval vékony csíkokat vágunk belőle, majd hármat a rétesünk tetejére helyezünk. Ekkor újból lekenjük tojással. A másik két tésztánál is így járunk el.

200 fokra melegített sütőben kb. 25 perc alatt szép arany barnára sütjük. Kissé lehűtjük, majd felszeleteljük.

Megjegyzés:

a receptet Vass Lászlóné küldte be. Köszönjük!