Tepertős pogácsa

Tepertős pogácsa
Elkészítési idő
5,0 1 Értékelés
Elkészítés nehézsége egyszerű
Árkategória pénztárcabarát
Hozzávalók:
  • 250 g tepertőkrém
  • 1 púpozott mokkáskanál őrölt bors
  • 20 g élesztő
  • 50 ml tej
  • 1 mokkáskanál cukor
  • 500 g kenyérliszt
  • 25 g só
  • 100 g tejföl
  • 2 db tojássárgája
  • a lekenéshez:
  • 1 tojás
  • 250 g tepertőkrém
  • 1 púpozott mokkáskanál őrölt bors
  • 20 g élesztő
  • 50 ml tej
  • 1 mokkáskanál cukor
  • 500 g kenyérliszt
  • 25 g
  • 100 g tejföl
  • 2 db tojássárgája
  • 1 tojás

Elkészítés:

A tepertőkrémbe belekeverjük a borsot és a felhasználásig félretesszük.

Összeállítjuk a pogácsa tésztáját: a langyos tejhez pici cukrot adunk, és belemorzsoljuk az élesztőt, hagyjuk felfutni. Egy keverőtálba tesszük a lisztet, sót, tejfölt, és a felfuttatott élesztőt, és a tojássárgáját. Elkezdjük összedolgozni a tésztát a tepertőkrémmel. Egyenletesre keverjük és dagasztjuk kb.5 percig.

Hagyjuk szobahőmérsékleten kelni 1 órát, majd fóliába tekerjük, és hűtőbe tesszük, hogy kicsit megkeményedjen.

A hűtőből kivett tésztát 3 részre vágjuk, és hagyjuk szobahőmérsékletűre melegedni. Lisztezett deszkán kissé kinyújtjuk a tésztákat, egymásra tesszük, majd így folytatjuk a nyújtást kb. 2-2,5 cm vastagra.

Éles késsel fél cm mélyen és fél cm szélesen bevagdossuk a tészta felületét, majd felvert tojással egyenletesen lekenjük. Tetszőleges méretű pogácsaszaggatóval kiszúrjuk (minden kiszúrás előtt lisztezzük a forma szélét).

A pogácsákat sütőpapírral borított tepsire tesszük, majd hagyjuk még melegebb helyen kelni 1 órán át, majd 180 fokra előmelegített sütőben, mérettől függően 12-16 percig sütjük.

Megjegyzés:

Fajcsákné Judit küldte be. Ksözönjük!

Még több recept, konyhai praktika, videó a blikk.hu/recepttar oldalon. Ez is érdekelheti