Tepertős pogácsa

Tepertős pogácsa
Elkészítési idő
Értékelés
Elkészítés nehézsége közepesen bonyolult
Árkategória pénztárcabarát
Hozzávalók:
  • 100 dkg finomliszt
  • 30 dkg tepertő (darált)
  • 5 dkg élesztő
  • 1 evőkanál cukor
  • 5 dl tej
  • 2 teáskanál só (a tésztába)
  • 2 db tojássárgája
  • 10 dkg margarin
  • 1 teáskanál só
  • 1 csapott kávéskanál bors
  • 1 db tojás (a kenéshez)
  • 3 evőkanál tej (a kenéshez)
  • (a tepsi mérete: 28x38 cm)
  • 100 dkg finomliszt
  • 30 dkg tepertő
  • 5 dkg élesztő
  • 1 evőkanál cukor
  • 5 dl tej
  • 2 teáskanál
  • 2 db tojássárgája
  • 10 dkg margarin
  • 1 teáskanál
  • 1 csapott kávéskanál bors
  • 1 db tojás
  • 3 evőkanál tej

Elkészítés:

A lisztben elmorzsoljuk a margarint, beletesszük a tojások sárgáját, a sót. A tejben a cukorral felfuttatjuk az élesztőt, majd a liszthez adjuk. Alaposan kidagasztjuk, meleg, sötét helyen kb. 1 óra alatt a duplájára kelesztjük. Lisztezett felületen kb. 1 cm vastagra elnyújtjuk.

Egy kanál domború oldalával szépen elsimítjuk rajta a darált tepertőt. Megszórjuk a sóval, borssal. A tésztát képzeletben 3 vízszintes sávra osztjuk. A felső sávot a közepére, lefelé hajtjuk, az alsó sávot alulról felfelé haladva ráhajtjuk. Az így kapott sáv mindkét végét, balról és jobbról is középre hajtjuk. Konyharuhával letakarva 20 percet pihentetjük, elnyújtjuk, majd megint hajtogatjuk. Megint 20 perc pihi, nyújtás, hajtogatás következik.

Végül kb. másfél ujjnyi vastagra nyújtjuk, egy éles késsel berácsozzuk, egy lisztbe mártott, közepes méretű pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. A pogácsákat a két tenyerünk között kicsit megsodorjuk, így szép magas tornyok lesznek. Sütőpapírral bélelt tepsibe pakoljuk egymástól kicsit távolabb, lekenjük egy egész, felvert tojással. és további kb. 20 percig még kelesztjük.

180 fokra előmelegített sütőben (hőlégkeverésen) kb. 25 perc alatt megsütjük. Ha kivettük a sütőből, azonnal lekenjük tejjel, és konyharuhával letakarva 10 percet pihentetjük.

Megjegyzés:

A receptet Buzási Lászlóné küldte be. Köszönjük!