Temesvári pulykatokány

Temesvári pulykatokány

Elkészítési idő

45 perc alatt elkészülő ételek

Elkészítés nehézsége

Egyszerű ételek

Árkategória

Pénztárcabarát ételek

Hozzávalók:

  • 60 dkg pulyka felső comb filé
  • 20 dkg zöldbab
  • kevés füstölt szalonna
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 db zöldpaprika
  • 1 db paradicsom (a paprika, és a paradicsom helyettesíthető 1/2 üveg natúr lecsóval)
  • 200 g tejföl
  • 1 kanál liszt
  • őrölt pirospaprika ízlés szerint
  • kevés fűszerkömény
  • 1 dl száraz fehérbor
  • kevés petrezselyem zöld
  • frissen őrölt bors

Elkészítés:

A pulykahúst csíkokra vágjuk. A hagymát nagyon apróra, a paprikát fél karikára, a paradicsomot apró kockákra daraboljuk (használhatunk hámozott paradicsomot is).

Az apróra vágott szalonnát zsírjára pirítjuk, majd hozzáadjuk a feldarabolt hagymát, hozzányomjuk a fokhagymát. A zsíron kipattogtatjuk a köménymagot, hozzáadjuk a csíkokra vágott húst, majd fehéredésig pirítjuk. Megsózzuk, kevés száraz fehérbort hozzáöntve rövid ideig pároljuk, majd hozzátesszük a paradicsomot is. Hozzáadjuk a 2-3 cm-es darabokra vágott zöldbabot.

Ha szükséges, kevés vizet töltünk hozzá. Beletesszük a félkarikára vágott zöldpaprikát, mert így enyhén roppanós marad. Ha a hús, és a bab is megpuhult, a tejfölben elkevert kevés liszttel behabarjuk a tokányt. Őrölt pirospaprikával és frissen őrölt borssal ízesítjük, majd az utolsó kavarás előtt hozzáadjuk a finomra vágott petrezselyem zöldet is.

Olyan körettel tálaljuk, ami magán tartja a bőséges szaftot. Erre legalkalmasabb a tészta, a galuska, a rizs vagy a tarhonya.

Neked ajánljuk